Avertizate de un posibil conflict major intre suporteri, autoritatile locale sufla si in iaurt, incercand sa tempereze intentiile belicoase ale spectatorilor violenti

Partida de sub Feleac de duminica, dintre CFR Cluj, actualul lider al ca
Avertizate de un posibil conflict major intre suporteri, autoritatile locale sufla si in iaurt, incercand sa tempereze intentiile belicoase ale spectatorilor violenti

Partida de sub Feleac de duminica, dintre CFR Cluj, actualul lider al campionatului, si Universitatea este considerata de toata lumea una de risc maxim, similar meciului de saptamana trecuta dintre Steaua si Dinamo, derulat in Ghecea. Orgoliile suporterilor sepcilor rosii au facut numeroase vicime de-alungul timpului, de fiecare data, ceferistii iesind sifonati din confruntari.


BATAIA. Cel mai elocvent exemplu il constituie confruntarea de acum 2 ani din fata stadionului Ion Moina. Atunci, cazati la Hotelul Stadion, care se afla in fata terenului de joc, fotbalistii lui CFR Cluj au fost fugariti si batuti de suporterii de la Universitatea Cluj in timp ce plecau de la stadion. Au fost alergati pe holurile hotelului, unde acestia se refugiasera, autocarul a fost avariat, cel mai mult avind de suferit atacantul Adrian Anca. A fost necesara interventia trupelor de jandarmi, in regim de urgenta, pentru ai salva pe jucatori.


BLOCAJ.Aflat in plin trafic prin oras, ceferistul Ciprian Dancia, component al echipei de tineret a Romaniei, antrenata de Emil Sandoi, a fost blocat de doua masini pline cu suporteri ai rivalei. Acestia l-au lovit pe jucator, care a reusit, in cele din urma sa se salveze fara a primi o corectie mai severa. Atacantul portughez Tony a vazut si el ce inseamna furia suporterilor sepcilor rosii dupa ce a fost amenintat cu bataia. De atunci elevii lui Ioan Andone sunt mereu in pericol.


CAFTUL. Cea mai crunta soarta a avut-o un suporter al ceferistilor prin vara. Atunci, la un restaurant de cartier, membrii galeriei actualului lider al campionatului aniversau implinirea unui an de functionare a grupului de suporteri. Pe la 3 dimineata, atunci cind cheful lor s-a spart, unul dintre suporteri a fost atacat si batut infiorator de vreo 10, 15 adversari, el cazand inconstient pe caldaram. A fost nevoie de interventia mascatilor pentru a limita proportiile dezastrului pe care fanii infierbantati il faceau in restaurantul unde a fost tinut banchetul.


RECIDIVA. Avand in vedere aceste antecedente, dar si amenintarile venite de o parte sau alta, autoritatile locale au intrat in alerta maxima. In unele cercuri chiar se vorbeste de faptul ca membrii galeriei sepcilor rosii au pus la cale, urmand exemplul suporterilor dinamovisti in Ghencea, acum cativa ani, sa incendieze peluza. In aceste conditii , sentimental de teama a pus lumea in alerta, presedintele ceferistilor clujeni si nu numai indemnand la calm si ratiune. Primul lucru pe care l-a facut, a fost acela de a mari pretul biletelor pentru oaspeti. Prefectul de Cluj, Calin Platon, s-a aratat "dezamagit" de faptul ca CFR a vandut suporterilor Universitatii bilete pentru meciul de duminica seara la preturi de doua ori mai mari decat cele practicate pentru suporterii echipei feroviare. "Am facut un apel catre reprezentantii celor doua echipe, sa isi dea mana in fata galeriilor si sa transmita un mesaj de respect. Ramane de vazuta€¦", a mai spus Platon.


Antrenament cu public pe "Moina"REPETITIE. Initial, datorita faptului ca la Cluj terenul de joc este acoperit cu zapada, componentii lotului lui Gigi Multescu au vrut sa se pregateasca la Mogosoaia, in nocturna. Planul le-a fost dejucat de TAROM, care nu le-a rezervat decat 15 bilete, in loc de 30. In aceste conditii, antrenamentul de joi a fost unul cu public, aproximativ 300 de suporteri ai echipei intrand in tribune pentru a-i incuraja pe jucatori .Suporterii nu au uitat nici lozincile la adresa echipei adverse. "Avem sufletul curat/ Nu ca CFR spurcat", "Ole, ola, duminica batem frana", au cantat ei. Antrenamentul s-a desfasurat pe un strat destul de mare de zapada.


INTALNIRE. La sediul Prefecturii Cluj-Napoca a avut loc o sedinta a Comisiei pentru combaterea violentei in sport. Pe langa membri Comisiei, condusi de prefectul Calin Platon, au participat din partea clubului "U" Cluj o delegatie condusa de Adrian Bogdan, secretar general al clubului, iar din partea CFR Cluj o delegatie condusa de Alexandru Matei. Au mai participat membri ai celor doua galerii, membri din conducerea Comandamentului Jandarmeriei, Politiei si Pompierilor, dar si Patritiu Abrudan ,vicepresedinte al FRF si presedinte al AJF, precum si reprezentanti ai mass-media.


SUPRAVEGHERE. Prefectul Calin Platon a analizat planurile de organizare ale celor doua cluburi pentru jocul de duminica, reamintind faptul ca "ambitiile trebuie manifestate in teren si nu in afara lui". De asemenea a solicitat celor doua cluburi sa-si exprime doleantele pentru eventuala suplimentare a masurilor de securitate. Alexandru Matei a precizat ca CFR Cluj a luat toate masurile necesare pentru a asigura siguranta acestui joc, inclusiv prin instalarea unui sistem de supraveghere a tribunelor, sistem compus din 32 de camere video. Cu toate acestea a solicitat suplimentarea numarului de jandarmi prezenti la joc.


TEAMA.Cynthia Curt, subprefectul de Cluj, conduce, incepand din aceasta saptamana, Comisia pentru combaterea violentei in sport. Ea a preluat aceasta functie de la prefectul Calin Platon, care a renuntat dupa ce a fost avansat in postul de prefect. Calin Platon, care a prezidat sedinta la care au participat si reprezentanti ai cluburilor "U" Cluj si CFR, cat si lideri ai galeriilor, s-a aratat ingrijorat datorita informatiilor pe care le-ar detine despre "elemente" ale suporterilor celor doua echipe de fotbal, care ar intentiona - potrivit prefectului - sa creeze "panica" la meciul de duminica seara din Gruia. "Am facut un apel la comportament civilizat. Clubul gazda ar trebui sa ia toate masurile necesare asigurarii ordinii, iar oaspetii sa isi gestioneze corect manifestarile suporterilor", a declarat prefectul Calin Platon.


TOLERANTA ZERO.Conducerea Comandamentelor de Jandarmi, Politie si Pompieri a precizat ca nu va exista nici o toleranta pentru suporterii care vor incerca sa introduca pe stadion elemente pirotehnice sau obiecte contondente. Toti liderii celor doua galerii vor fi monitorizati inca de la plecarea de la casele lor, de catre ofiteri "in civil", care sunt instruiti sa-i supravegheze si sa intervina doar in cazuri extreme.Vor fi monitorizate si locatiile de intalnire ale celor doua galerii, precum si traseele de deplasare ale acestora. Mircea Cenean, liderul galeriei lui "U" Cluj, a cerut o temperare a reactiilor jandarmilor in relatia cu suporterii, multi dintre acestia fiind niste "copii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.