Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse (MMFES) ar putea restrictiona dreptul de negociere a sporurilor, indemnizatiilor sau a altor drepturi de personal pentru angajatii din sistemul bugetar, conform proiectului de modificare a Legii 130
Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse (MMFES) ar putea restrictiona dreptul de negociere a sporurilor, indemnizatiilor sau a altor drepturi de personal pentru angajatii din sistemul bugetar, conform proiectului de modificare a Legii 130/1996, privind contractul colectiv de munca. MMFES a propus aceasta schimbare si a publicat-o pe pagina de internet a institutiei, arata agentia de presa NewsIn. Astfel, potrivit expunerii de motive a proiectului, articolul 12 va fi completat astfel incat, pe langa salarii, vor fi introduse si alte drepturi care nu vor mai putea fi negociate (sporuri, indemnizatii, premii si alte drepturi de personal). "Din aplicarea practica a prevederilor legale mentionate a rezultat caracterul de generalitate al acestor dispozitii, acest fapt generand dificultati de interpretare", explica expunerea de motive. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca modificarea "este contrara principiului negocierii", pentru ca drepturile marginale se pot negocia prin legile speciale de salarizare. In acest sens, Guvernul stabileste o limita minima si una maxima a drepturilor, altele decat salariul, intre care partenerii sociali sunt liberi sa negocieze. Hossu a sustinut, de asemenea, ca modificarea propusa de MMFES nu a fost discutata si cu sindicatele. De exemplu, Legea 128/1997, privind statutul personalului didactic, prevede ca drepturile salariale suplimentare ale profesorilor se negociaza prin contractele de munca. "Salariul personalului didactic se compune din salariul de baza, stabilit conform legii, si o parte variabila, constand in adaosuri, sporuri si alte drepturi salariale suplimentare. Drepturile salariale suplimentare, drepturile cu un aracter social, alte drepturi si facilitati ale personalului didactic auxiliar si nedidactic, al caror cuantum este stabilit de lege intre limite minime si maxime, se negociaza, in limitele legii, prin contracte colective de munca incheiate intre angajatori si organizatiile sindicale reprezentative din invatamant, potrivit legii", prevede articolul 48 al actului normativ citat. Liderul sindical al Aliantei Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a declarat ca de negocierea sporurilor, a indemnizatiilor si a altor drepturi beneficiaza, in prezent, personalul din invatamant, sanatate si o parte din angajatii administratiei publice locale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.