Seful statului a criticat joi partidele care nu au venit la consultarile de la Cotroceni.

„Eu voi avea in vedere cind voi desemna viitorul premier sa am de-a face cu partide angajate in acest pact (pactul pentru educatie - n.r.), fiind o chestiune de importanta vitala. Nu as vrea sa-i vad pe cei care astazi (joi - n.r.) au considerat ca nu trebuie sa vina la discutii, impiedicindu-ma sa realizez o atributie constitutionala, de a media solutii politice pentru probleme majore, nu as vrea sa-i vad cu unghiutele zgiriind in poarta Cotroceniului cind se vor face guverne. Ar fi bine sa stea unde au stat si azi". Avertismentul lansat joi de Basescu vizeaza partidele care au refuzat sa participe la consultarile pe marginea rezultatelor referendumului pentru uninominal si a pactului pentru educatie. PSD, PNL, PC si PRM au fost acuzate de catre seful statului ca boicoteaza pactul pentru educatie. Toate formatiunile si-au motivat absenta prin faptul ca nu doresc sa discute cu Basescu despre uninominal. La finalul consultarilor, presedintele a declarat ca, daca PSD, PD si PLD, care si-au declarat sustinerea pentru votul uninominal majoritar, sint sincere cu electoratul, se poate crea majoritatea pentru adoptarea unei legi in acest sens in Parlament.

In absenta „adversarilor", discutiile de la Cotroceni s-au purtat mai mult in familie. O familie largita, pentru ca, de joi, pe lista partidelor parlamentare a fost introdus si PLD. „Ne-ati oficializat prin aceasta invitatie ca partid parlamentar", a spus Stolojan la intilnirea cu seful statului. „M-a obligat electoratul", i-a raspuns, prompt, presedintele, care a tinut sa-i felicite calduros pe peledisti pentru scorul inregistrat la alegeri, aproape 8%.

De o primire calduroasa au beneficiat si democratii, doar ca Basescu a simtit nevoia sa le spuna acestora, rizind, ca s-au comportat sub asteptari la alegeri: „Ce faceti, fratilor, v-ati hotarit sa cistigati alegerile? Felicitari, chiar daca ati obtinut un scor mai mic, am inteles ca au fost validati doar 13 candidati (europarlamentari PD - n.r.)". O vorba de duh a avut seful statului si pentru udemeristi, care au venit la Cotroceni cu reprezentare de rangul doi. „Ati scapat", le-a spus Basescu, facind aluzie la faptul ca UDMR a reusit sa depaseasca pragul de 5%. La Cotroceni au fost prezenti si reprezentantii grupului minoritatilor nationale din Parlament.