Suma aprobata: 500 milioane de euro
Vosganian vrea colaborare cu consultantii straini
Capacitatea de a alcatui proiecte este slabaGuvernul a aprobat miercuri completarea fondurilor pentru proiectele ISPA nefinalizate cu suma de 500 milioane
Suma aprobata: 500 milioane de euro
Vosganian vrea colaborare cu consultantii straini
Capacitatea de a alcatui proiecte este slabaGuvernul a aprobat miercuri completarea fondurilor pentru proiectele ISPA nefinalizate cu suma de 500 milioane de euro, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor (MEF) , Varujan Vosganian, la un seminar organizat de Finnmedia pe tema Fonduri structurale in Romania. Ministrul a precizat ca suplimentarea a fost necesara si pentru a acoperi riscul valutar, cauzat de deprecierea monedei nationale. "Executia proiectelor cu finantare din fondurile de preaderare ISPA pentru care a fost aprobata suplimentarea fondurilor va fi monitorizata foarte sever", a spus ministrul. Programul ISPA face parte, alaturi de PHARE si SAPARD, din fondurile de preaderare.
In perioada 2000-2006 au fost aprobate 42 de proiecte de mediu finantate din fonduri ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare). Din fondurile ISPA au fost finantate 29 de proiecte in domeniul apa potabila/ apa uzata (in judetele Galati, Hunedoara, Suceava si Caras-Severin), sapte proiecte in domeniul managementului integrat al deseurilor (in judetele Bacau si Arges) si sase asistente tehnice pentru pregatirea de proiecte in sectorul de mediu, cu scopul intaririi capacitatii institutionale. Ţarile candidate au avut posibilitatea de a propune, prin intermediul Coordonatorului National ISPA, proiecte legate de sectoare eligibile sub criteriile ISPA. Proiectele trebuie sa faca parte dintr-un plan de investitie referitor la domeniul ISPA, agreat de Comisia Europeana. Cererile de finantare s-au adresat directiei ISPA a DG Politica regionala si au fost examinate de serviciile Comisiei si atunci cand a fost necesar discutate cu tara care a solicitat finantare. Procesul este relativ simplu. Comisia depune proiectele care indeplinesc conditiile pentru a fi acceptate Comitetului de Management ISPA, compus din reprezentanti ai tarilor membre ale Uniunii Europene, iar dupa primirea avizului favorabil din partea Comitetului de Management, Comisia Europeana a adoptat proiectele si a trimis Memorandumul de Finantare tarii beneficiare pentru semnatura. Contractele privind asistenta tehnica (contracte de servicii, de furnizare de bunuri si de lucrari) sunt atribuite conform Termenilor de Referinta in vigoare (adica dupa publicarea acestora in Jurnalul Oficial al UE sau pe Internet).Valoarea totala a proiectelor: 1,45 miliarde euroValoarea totala a proiectelor aprobate se ridica la aproape 1,45 miliarde euro, din care 1,045 miliarde euro grant ISPA, circa 195,35 milioane euro imprumuturi BEI, aproximativ 110,95 milioane euro imprumuturi BERD si 99,99 milioane euro din alte surse (bugete locale, buget de stat). Ţarile care au solicitat bani trebuie sa si implementeze proiectele care beneficiaza de o asistenta financiara prin Ispa.
Aceasta inseamna ca aceste tari, respectand normele stabilite de Comisia Europeana, trebuie sa lanseze licitatii in vederea atribuirii contractelor si sa urmareasca indeaproape implementarea acestora. Serviciile Comisiei trebuie consultate in orice faza a procedurii.
Comisia Europeana a aprobat, pentru perioada post - aderare, Cadrul National Strategic de Referinta si cinci din cele sapte Programe Operationale, ultimele doua programe privind dezvoltarea resurselor umane si a capacitatii administrative urmand sa fie aprobate, in luna noiembrie.
Aceste programe cumuleaza alocari de fonduri de la Uniunea Europeana de aproape 16 miliarde de euro, din cele 19,3 miliarde euro cat reprezinta fondurile totale pe care Romania le va putea atrage din fondurile structurale si de coeziune.Vosganian: "Autoritatile romane ar trebui sa lucreze cu consultanti straini"Ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian recomanda autoritatilor romane sa colaboreze cu consultanti straini in gestionarea fondurilor europene, sustinand ca, in Romania, nu exista expertiza suficient de puternica in privinta alcatuirii proiectelor finantate cu astfel de fonduri. "Pe anumite componente capacitatea de a alcatui proiecte este mai slaba, iar autoritatile romane ar trebui sa lucreze cu consultanti, banci sau firme internationale", a spus Vosganian, la acelasi seminar pe tema Fonduri structurale in Romania. Ministrul a reafirmat ca Romania va fi in acest an beneficiar net de fonduri europene, in conditiile in care va primi pana la sfarsitul anului 1,5 miliarde euro reprezentand fonduri structurale, fonduri de preaderare si facilitate Schengen, urmand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro. Vosganian a afirmat saptamana trecuta ca se asteapta ca Romania sa absoarba anul viitor intre 2,5 miliarde euro si 3 miliarde de euro din fonduri UE, comparativ cu 1,5 miliarde de euro in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.