A doua banca din lume detine 5% din drepturile de vot ale bursei sibiene, prin achizitia a peste 50% din capitalul HTI Valori Mobiliare.

Banca de investitii Morgan Stanley a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a detine maximum 5% din drepturile de vot ale Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS). „Se aproba intentia Morgan Stanley International Holding INC-SUA de a detine in mod indirect, impreuna cu persoanele implicate, actiuni ale SC Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri SA Sibiu, ce ar conduce la detinerea a maximum 5% din drepturile de vot ale operatorului de piata", se mentioneaza in decizia CNVM.CNVM a aprobat marti intentia Morgan Stanley de a achizitiona actiuni ale societatii de servicii de investitii financiare HTI Valori Mobiliare Bucuresti, care i-ar conferi o pozitie de peste 50% din capitalul social al acesteia. HTI detinea, la finele lunii octombrie, direct si indirect, circa 17% din capitalul bursei din Sibiu.

A doua mare banca de investitii din lume, Morgan Stanley, a cumparat si 200 de actiuni ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, operatiunea fiind aprobata in luna septembrie de consiliul bursei.

Morgan Stanley a devenit astfel actionar al BVB fara sa preia o firma de brokeraj de pe piata, dar actiunile dobindite sint preferentiale, fara drept de vot. Mentionam ca, in acest moment, legea permite unui investitor strain sa detina doar 5% din actiunile unei burse, dar BMFMS a depus deja la Guvern un proiect de lege pentru majorarea acestui prag.

Morgan Stanley a anuntat, in 2007, ca a suferit pierderi de 3,7 miliarde de dolari din cauza expunerii la creditele ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA si estimeaza ca aceste probleme ii vor scadea si profitul din al patrulea trimestru cu 2,5 miliarde de dolari.