Copiii autisti au mai multa substanta cenusie in zone ale creierului unde se afla sediul empatiei si al invatarii prin observare decat ceilalti copii de aceeasi varsta, potrivit unor cercetatori americani care au utilizat o noua tehnica avansata de i

Copiii autisti au mai multa substanta cenusie in zone ale creierului unde se afla sediul empatiei si al invatarii prin observare decat ceilalti copii de aceeasi varsta, potrivit unor cercetatori americani care au utilizat o noua tehnica avansata de imagistica, relateaza AFP.

"Observatiile noastre dau de inteles ca incapacitatea copiilor de a stabili relatii cu ceilalti si de a face fata normal situatiilor din viata de zi cu zi ar putea rezulta dintr-o anomalie in functionarea sistemului de neuroni oglinda", a explicat dr Manzar Ashtari, de la spitalul de pediatrie din Philadelphia (Pennsylvania, est), principalul autor al studiului.

Neuronii oglinda sunt celule cerebrale care devin active cand o persoana executa o actiune resimtind o emotie sau o senzatie si cand aceasta persoana este martora la actiuni, emotii sau senzatii identice ale altora, a precizat aceasta cercetatoare la conferinta anuala a Societatii nord-americane de radiologie. Oamenii de stiinta au descoperit indicii ale existentei la oameni a unui sistem similar celui observat initial la macaci si care faciliteaza functiile de invatare prin observare, imitare precum si intelegere a altora. Cercetatorii au observat 13 baieti autisti cu un IQ de peste 70 si 12 alti baieti neautisti. Varsta medie a celor doua grupuri era de 11 ani. "Intr-un creier normal, o mai mare cantitate de substanta cenusie este legata de un IQ mai mare", a notat dr Ashtari, "insa in creierul unui autist aceasta crestere nu corespunde unui IQ mai mare pentru ca aceasta materie cenusie nu functioneaza normal". De asemenea, cercetatorii au descoperit la acesti copii autisti o diminuare importanta a substantei cenusii in regiunea dreapta a amigdalei, ceea ce este legata de incapacitatea de functionare sociala. Autistii care aveau cantitati mai scazute de substanta cenusie in aceasta zona a creierului au obtinut punctaje mai scazute la teste care masoara reciprocitatea si interactiunea sociala. Autismul afecteaza circa 1,5 milioane de americani, potrivit statisticilor Centrelor federale de control si prevenire a bolilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.