Desi din punctul de vedere al pretului apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la 40 % fata de varianta unui imobil nou, clientii se orienteaza totusi spre apartamentele noi datorita facilitatilor oferite, cumparatorii p
Desi din punctul de vedere al pretului apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana la 40 % fata de varianta unui imobil nou, clientii se orienteaza totusi spre apartamentele noi datorita facilitatilor oferite, cumparatorii preferand din ce in ce mai mult sa faca un efort financiar pentru a beneficia de o proprietate mai buna. Printre aceste facilitati se numara locuri de parcare in garajul subteran, locuri de parcare pt oaspeti, spatii de depozitare la subsolul imobilului, servicii administrative si de securitate (ex: paza, supraveghere video), interfon, centrala termica proprie de apartament sau bloc cu contor separat pe fiecare apartament, precum si spatii de joaca amenajate pentru copii, piscina exterioara etc.
O concurenta mai serioasa va exista probabil in urmatorii 2-3 ani, cand mai multe complexuri rezidentiale de mari dimensiuni in zone semicentrale, precum Titan, Vitan, Vacaresti, Berceni, Crangasi etc., se vor finaliza. Pentru succesul proiectelor noi dezvoltatorii va trebui sa ofere mai multe facilitati, precum conditii de finantare foarte bune pentru cumparatori, o calitate a finisajelor, diverse dotari si facilitati.
Scaderea in timp a preturilor apartamentelor "comuniste" va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi in cartiere, orientarea celor mai multi cumparatori indreptandu-se catre cele noi.
"Previzionam o scadere treptata a preturilor, insa strans legata de o scadere a interesului pentru acest segment de oferta", a declarat Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului rezidential DTZ ECHINOX. Acest fenomen se va petrece in toate cartierele bucurestene, acolo unde cumparatorul va avea mai multe variante de achizitionare a unui apartament de imobil nou la un pret competitiv.
Cererea de apartamente pentru clasa mediu plus continua sa existe, intrucat investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine.
Cumparatorii sunt pe de o parte mici investitori romani sau straini care cumpara apartamentul din stadiul de proiect pentru a revinde ulterior cu un profit sau cu scopul inchirierii si pe de alta parte patronii sau directorii unor mari companii internationale care pot apela si la banca pentru obtinerea unui credit.
Zona ultracentrala va ramane o zona cautata, terenurile pentru noi proiecte fiind extrem de rare. Deocamdata, clasa de mijloc nu este foarte bine conturata, puterea de cumparare fiind inca relativ scazuta in comparatie cu oferta de pret.
Linca sustine ca scumpirile din ultimii ani sunt legitime, explicatia pentru acestea fiind dezechilibrul dintre cererea foarte mare si oferta limitata.
Nordul Bucurestiului concentreaza mare parte dintre noile proiecte rezidentiale pentru clasa mediu plus, ramanand in topul preferintelor cumparatorilor datorita accesului mai bun catre punctele de interes ale orasului si concentratiei mari de spatii de birouri in zona, amplasarea resedintei langa locul de munca fiind un criteriu important in alegerea unei locuinte datorita traficului tot mai dificil din Capitala.
"In ultimii ani, zona de nord a Bucurestiului a cunoscut o dezvoltare dinamica in concordanta cu o cerere crescuta pentru aceasta zona. Cererea pentru aceasta zona exista in continuare, insa terenurile disponibile pentru noi proiecte sunt extrem de putine. Atat timp cat exista in continuare cerere si oferta pentru aceasta zona, nu credem ca preturile nu vor scadea", a subliniat Viorica Linca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.