Guvernul din Statele Unite ale Americii (SUA) va reexamina saptamana acesta pozitia sa cu privire la consumul de sare, ocazie cu care limitele maxime admise pentru aceasta s-ar putea modifica.

Schimbarea survine ca urmare a plangerilor din partea populatiei, cand s-a cerut ca Food and Drug Adminisration sa revoce statusul de GRAS (recunoscut ca fiind sanatos) al sarii, intrucat astfel aceasta ar putea fi tratata ca un aditiv alimentar. Populatia, in special cea din Canada, a cerut in mod expres revizuirea nivelului de sodiu din alimentatie intrucat riscurile aparute din aceasta cauza pot fi fatale. Potrivit US Dietary Guideline, majoritatea sarii consumate in America provine din mancarea procesata.

Consumul excesiv de sodiu a fost depistat ca fiind principala cauza a presiunii sangelui ridicate si deci si a bolilor cardiace, din cauza carora survin majoritatea deceselor la nivel mondial. Potrivit unui raport, consumul de sare al unui adolescent ar trebui sa se limiteze la o cantitate zilnica de 2.300 mg.

In prezent insa acesta este mult mai mare, 3.400 mg, potrivit The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). FDA a admis ca aceasta este una din principalele probleme ale populatiei si ale organizatiilor si a declarat ca a facut din acest aspect o prioritate. Institutia doreste sa stie daca reducerea comsumului de sare ar putea avea vreun impact asupra sigurantei si calitatii produselor alimentare. De asemenea a facut apel la populatie pentru cat mai multe opinii, indiferent de natura lor.