A fost descoperita o noua metoda de a testa si analiza mostre de produse alimentare intr-un timp foarte scurt pentru a identifica posibilele contaminari cu agenti patogeni.

Cercetatorii sunt in cautarea unor cai de testare cat mai rapide si mai eficiente a mai multor tipuri de produse, pentru ca astfel acestea sa fie introduse cat mai repede in lantul industriei alimentare.

Metoda de testare consta in utilizarea unui spectometru, un nou instrument de laborator folosit pentru detectarea substantelor patogene pe suprafata alimentelor.

Aparatul este util nu numai pentru tehnologia produselor alimentare, dar si expertilor in siguranta alimentara si a medicamentelor utilizate in cadrul competitiilor sportive. Conform acestei metode, mostrele din produsele alimentare sunt prelucrate intr-o solutie, care mai intai este detectata la electrospray cu ajutorul gazului dizolvat. Stropii rezultati provoaca ridicarea ionilor caracteristici substantei analizate. In ceea ce priveste mostrele de carne, acestea nu trebuie nici macar dezghetate pentru a putea fi analizate.