Tokio, taramul melcilor murati si al ciocolatei cu hrean, a reusit sa devanseze Parisul, Londra si New York-ul in ceea ce priveste gastronomia, devenind orasul extravagantelor delicii culinare.Acest mult ravnit titlu i-a fost acordat capitalei Japoni
Tokio, taramul melcilor murati si al ciocolatei cu hrean, a reusit sa devanseze Parisul, Londra si New York-ul in ceea ce priveste gastronomia, devenind orasul extravagantelor delicii culinare.Acest mult ravnit titlu i-a fost acordat capitalei Japoniei din partea companiei franceze Michelin, cea care editeaza faimosul ''Ghid Rosu“, un instrument de clasificare a hotelurilor si restaurantelor, care de peste un secol este "Biblia“ oricarui gurmand care se respecta. Opt restaurante din Tokio, printre care si doua localuri de lux unde se serveste sushi, au primit trei stele Michelin, in urma unui proces de selectie care s-a desfasurat intr-o discretie aproape obsesiva. In total, 150 de restaurante au primit cel putin o stea Michelin. Pentru a va da seama de calitatile pe care trebuie sa le aiba un local pentru a fi premiat, trebuie sa stiti ca o stea Michelin este acordata unui foarte bun restaurant din categoria sa, doua stele sunt acordate pentru o bucatarie excelenta, in timp ce distinctia de trei stele este conferita unui restaurant cu o bucatarie exceptionala, care merita un sejur special.
Pe lista cu cele mai bune restaurante din Tokio se numara nu doar locurile unde se serveste sushi sau traditionalul meniu kaiseki, ci si trei localuri unde maestrii bucatari japonezi prepara pestii otravitori numiti ''fugu“, o arta pentru care Japonia a devenit cunoscuta in intreaga comunitate gastronomica.
Datorita numarului total al restaurantelor premiate, Tokio a devenit, in sfarsit, lider incontestabil, intrecand Parisul si Londra din acest punct de vedere, fiind proclamat capitala mondiala a excelentei culinare. Cu toate ca acest triumf al orasului a produs o oarecare surpriza in lumea gastronomiei, locuitorii din Tokio sunt obisnuiti cu bucatele alese. Rafinamentul gastronomic a devenit o obsesie nationala, iar incercarea de a obtine feluri de mancare perfecte este perceputa drept o completare naturala a spiritului national de a crea asa-numitul ''monozukuri“. Calitatea ingredientelor joaca un rol deosebit de important in bucataria japoneza, de aceea Tokio este renumit pentru cea mai mare si bine aprovizionata piata de peste, dar si pentru ca aici se proceseaza carne, fructe si legume de cea mai buna calitate.O varietate de restauranteIntrebarea este de ce a durat atat de mult pana ce calitatile orasului Tokio in materie de gastronomie au fost recunoscute. Intarzierea poate fi explicata si prin uriasul efort fizic si financiar ce trebuie depus pentru a vizita toate restaurantele din capitala nipona, inspectorii marturisind ca au descoperit cu stupoare ca nu calitatea produselor le-a dat cea mai mare bataie de cap, ci numarul localurilor pe care a fost nevoie sa le viziteze. La start au fost aliniate 190.000 de localuri vizitate de inspectori europeni si japonezi. Acestia au selectat 1.500 de ''pretendente“, iar in decurs de 18 luni au facut vizite inopinate in fiecare restaurant, ajungandu-se la cele 150 de restaurante premiate.
Aproximativ doua treimi din restaurantele mentionate pe lista Michelin sunt localuri cu specific japonez, unde se practica toate cele opt stiluri traditionale de mancare. Tempura, un stil de bucatarie de inspiratie portugheza, apare de cateva ori pe aceasta lista, la fel ca si bucataria teppanyaki, preferata de amatori de vita Kobe. Printre restaurantele premiate cu o stea se numara si localuri unde se serveste celebrul tipar prajit, extrem de populare si populate, in special vara, in ''sezonul tiparilor“. In final, ca o curiozitate, trebuie sa va spunem ca printre localurile onorate cu distinctii Michelin se numara si cateva restaurante cu specific european, unde bucatarii japonezi isi dovedesc maiestria in prepararea celor mai rafinate mancaruri frantuzesti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.