Incepand cu luna septembrie a anului viitor, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), in colaborare cu patronatele din constructii, universitati de profil si alte institutii publice, vrea sa infiinteze un Registru Autonom unde sa figureze toate firmele care realizeaza lucrari publice, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Lazslo Borbely. In parteneriat, institutiile mentionate mai sus vor elabora un proiect de certificare profesionala a contractorilor de lucrari publice, pentru responsabilizarea acestora si a comisiilor de licitatii. Sistemul se va concentra in principal in jurul capacitatii tehnico-economice a potentialilor contractanti de lucrari publice, respectriv conduita contractorilor in raport cu lucrarile publice angajate. Potrivit ministrului, sistemul va conduce la responsabilizarea comisiilor de licitatii si a constructorilor. "Investitorii vor acorda un punctaj firmelor care sunt implicate in lucrari. Va exista un punctaj de maximum 100 de puncte, care va fi acordat pe baza unor grile. Certificarea constructorului ar putea avea asociat un calificativ numeric calculat in functie de evolutia contractorului. Prestatiile contractuale nesatisfacatoare vor avea ca efect diminuarea calificativului numeric. Tot procesul va fi transparent", a precizat ministrul de resort.Ministrul nu stie inca unde se vor duce banii din taxele colectatePentru a se inscrie in acest Registru, societatile va trebui sa plateasca o taxa. "Va fi o suma modica", a spus Borbely. Intrebat unde se vor duce banii stransi din aceste taxe, ministrul nu a stiut ce sa raspunda. "In 3-4 luni va vom da mai multe detalii despre acest Registru. Deocamdata este doar la stadiul de proiect". Pentru realizarea acestui proiect va trebui modificata Legea achizitiilor publice, asa cum a tinut sa precizeze ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
In prezent, O.G. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii reglementeaza procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica si a contractului de concesiune de lucrari publice si de servicii, precum si modalitatile de solutionare a contestatiilor formulate impotriva actelor emise in legatura cu aceste proceduri. Principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica sunt: nediscriminarea, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, transparenta, proportionalitatea, eficienta utilizarii fondurilor, asumarea raspunderii. In septembrie anul acesta, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a mai anuntat modificarea Legii achizitiilor publice, principalele schimbari fiind reducerea termenelor, inclusiv cele legate de solutionarea contestatiilor. Ministrul anunta ca va umbla la reducerea termenelor, precum si la prevederile care privesc contestatiile. "Dorim sa nu se mai taraganeze licitatiile din cauza termenelor si contestatiilor", a afirmat Laszlo Borbely. El mentiona ca in tara noastra trebuie realizate multe proiecte de investitii si de aceea este nevoie de modificarea legislatiei din domeniul achizitiilor publice. Putem sa ii dam dreptate, insa ne apropiem de luna decembrie si nicio modificare...Bani de la buget pentru terminarea proiectelor care schioapataSituatia nu e tocmai roz in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Pe langa aceste intarzieri ale modificarii Legii achizitiilor publice, desi ministrul Borbely spune ca la capitolul Programe Operationale Regionale se afla "in grafic", ies la iveala alte vechi probleme. Ministrul a recunoscut ieri, in aceeasi conferinta de presa, ca nu a avut incotro si a dat bani de la buget ca sa termine un proiect inceput mai demult. "Este vorba de un proiect din cadrul programului SAMTID inceput de firmele Eser (Turcia) si Empedos (Grecia), a precizat ministrul. Pentru a termina acest proiect, am dat 14 milioane lei noi". Ministerul Dezvoltarii a reziliat contractele incheiate cu cele doua firme pentru lucrari la infrastructura retelei de apa din judetele Alba, Botosani si Hunedoara si a alocat echivalentul a 3,9 milioane euro, bani din finantari UE si BEI, pentru finalizarea investitiilor. "Am taiat nodul Gordian", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Laszlo Borbely. Potrivit ministrului, firma din Grecia a dat faliment, iar cea turca nu a respectat clauzele contractuale pentru finalizarea lucrarilor.
Pe de alta parte, programul de reabilitare si modernizare a retelei de apa a fost finalizat in judetele Calarasi si Salaj. Prima faza a programului, denumit SAMTID, contractata in decembrie 2004, a vizat finantarea a cinci proiecte, in judetele Alba, Botosani, Calarasi, Hunedoara si Salaj. A doua etapa, contractata in noiembrie 2005, presupune investitii in judetele Prahova, Suceava, Arad, Maramures, Mures si Harghita, incheierea lucrarilor fiind programata pentru anul viitor. Finantarea celor doua faze ale proiectelor a fost asigurata in proportie de 50% de Comisia Europeana (printr-un imprumut nerambursabil) si Guvern si 50% sub forma unui credit acordat de Banca Europeana pentru Investitii (BEI).