Greenpeace a organizat ieri o parodie-protest in fata cladirii Comisiei Europene din Bruxelles, voluntarii jucand rolul de lobbysti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic, care incearca sa forteze autorizarea pentru comercializare si cultivare in Europa.

In urmatoarele zile, comisarii europeni sunt asteptati sa voteze propunerea comisarului pentru mediu, Stavros Dimas, care cere refuzarea autorizarii pentru cultivare in Uniunea Europeana a doua varietati de porumb MG (Bt11 si 1507), deoarece sunt toxice pentru anumite specii de fluturi si prezinta riscuri pentru alte insecte si sanatatea solului. "In spatele parodiei noastre se afla un apel serios pentru mai multa transparenta. Protestam fata de influenta disproportionata a industriei OMG in anumite departamente ale Comisiei", a explicat Contiero Marco, Greenpeace.


Draga domnule Presedinte Baroso si tovarasi Membrii ai Comisiei Europene,

Noi, oamenii din industria OMG dorim sa ne exprimam din inima multumirea pentru aceia dintre voi care faceti treaba buna prin lobby intens in Comisie, maturand sub pres dovezile stiintifice care arata ca OMG-urile noastre prezinta riscuri si promovand interesele noastre deasupra legislatiei UE pentru protejarea mediului. Dorim sa ne aratam aprecierea in mod deosebit Comisarilor Verheugen, Mandelson, Fischer Boel si Potocnik, care au sprijinit cel mai activ promovarea OMG in Europa, dansand pe melodia noastra si ignorand opinia publica. Mos Craciun ii va rasplati anul acesta pe masura.

Trebuie sa va spunem ca suntem mai putin multumiti de prestatia Comsiarului Dimas, a carui insistenta de a invoca legislatia UE si de a dezvalui noi dovezi stiintifice dauneaza afacerilor noastre. Propunerea sa de a nu autoriza doua varietati de porumb MG in Europa din cauza ingrijorarilor fata de impactului negativ al acestora pentru mediu este pentru noi un mare inconvenient. Cine are nevoie de Principiul Precautiei cand poti sa te alegi cu porumb mutant care produce propriile insecticide? Nu noi! Aceasta zarva despre porumbul MG care dauneaza fluturilor si insectelor benefice este un non-sens. Organisme acvatice? Insecte? Organisme din sol? Starpiti-le, acesta este moto-ul nostru. Si de ce nu, starpiti-l si pe domnul Dimas pentru ca ne sta in cale.

La Monsanto, Dow, Pioneer,  BASF si Syngenta, noi vindem chimicale. Asta inseam-na ca orice lege care interfereaza cu afacerile noastre nu este binevenita. De aceea suntem asa de mandri de relatiile de lucru excelente pe care le-am construit in Comisia Europeana, si contam pe Dumneavoasra sa anulati propunerea domnului Dimas prin voturile voastre, la fel cum contam sa ignorati orice alte dovezi stiintifice care ridica dubii in privinta sigurantei OMG. Prietenii nostri din Washington asteapta acelasi lucru de la voi.

Este simplu: bagati-va degetele in urechi si fredonati cu glas tare de fiecare data cand cineva - cercetatori independenti, Parlamentul European, ONG-urile, statele membre - indraznesc sa puna la indoiala valoarea OMG si a investitiilor intr-o tehnologie care a esuat sa aduca rezultate in agricultura. Continuati sa fredonati daca mentioneaza contaminarea ireversibila a solului ce decurge din cultivarea cu OMG, sau utilizarea sporita de erbicide in fermele ce utilizeaza plante MG. Ce stiu ei? E mai bine sa lasam industria biotech sa decida in probleme ce privesc bunastarea oamenilor, siguranta alimentara si viitorul agriculturii. In final, nu dorim sa ratam oportunitatea de a oferi minunatei Autoritati Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) o palma energica pe spinare pentru ca nu esueaza niciodata sa ne propulseze produsele pe piata! Dragoste si imbratisari tuturor prietenilor nostri.

Cu pesticima,

EuropaGMO