Miliardarii de top ai Romåniei se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie. Ultima editie „Top 300”, realizata de revista „Capital”, a adunat zece miliardari in dolari, cu opt mai multi fata de editia precedenta. Un sfer
Miliardarii de top ai Romåniei se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie. Ultima editie „Top 300”, realizata de revista „Capital”, a adunat zece miliardari in dolari, cu opt mai multi fata de editia precedenta. Un sfert din PIB-ul Romåniei este facut de 300 de bogatasi, arata clasamentul.

Averile primilor zece bogatasi de top ai Romaniei au insumat in 2006 nu mai putin de 18 miliarde de dolari, potrivit celei de-a sasea editii a clasamentului „Top 300”. Adunate toate, avutiile celor mai bogati 300 de romani cumuleaza 33 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 27% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Lui Dinu Patriciu - liderul clasamentului - ii revine aproape a zecea parte din toata aceasta bogatie, cu o avere de 3,1-3,3 miliarde de dolari.

Aceasta, dupa ce anul trecut detinea doar 550-600 milioane de dolari. Nici urmatorii doi clasati nu sunt departe. Numarul doi in top, Gigi Becali, se lauda cu 2,8-3 miliarde de dolari, iar al treilea clasat, Ion Tiriac, are o avere estimata la 2,2-2,4 miliarde de dolari. Povestile lor sunt prezentate pe scurt in clasament, nu si reteta succesului. C ei trei bogatasi au insa un punct comun: afacerile in domeniul imobiliar. Valoarea caselor, cladirilor de birouri si terenurilor detinute este insa greu de precizat, cel putin in cazul presedintelui Rompetrol.

Acesta se declara „impotriva evaluarii activelor imobiliare utilizand pretul de piata actual, pe baza caruia se ajunge la valori aberant de mari”. Dinu Patriciu considera ca o evaluare corecta trebuie sa aiba la baza pretul mediu al tranzactiilor imobiliare din ultimii 20 de ani. Gigi Becali este mai transparent cand vine vorba despre proprietatile cumparate.

Potrivit spuselor sale, latifundiarul detine 250 de hectare de teren in Pipera, 100 de hectare in Pitesti, 29 de hectare in sectorul 1 al Capitalei si sase hectare in sectorul 2. Lista proprietatilor imobiliare ale lui Becali continua cu 12.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.