Nivelul salariului mediu din Romania va creste anul viitor cu 8,3%, respectiv cu 3,3% in termeni reali, in contextul unui avans la nivel mondial de 6%, cu 1,9 puncte peste nivelul estimat al inflatiei, potrivit unui studiu realizat de firma britanica
Nivelul salariului mediu din Romania va creste anul viitor cu 8,3%, respectiv cu 3,3% in termeni reali, in contextul unui avans la nivel mondial de 6%, cu 1,9 puncte peste nivelul estimat al inflatiei, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta Mercer.
Autorii studiului iau in calcul pentru anul viitor o inflatie de 5% in Romania.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca salariul mediu net va creste cu 13% in 2008 si va ajunge la 1.160 lei, iar rata inflatiei este anticipata la 4,5%. Inflatia estimata de BNR pentru 2008 se situeaza la 4,3%.
Salariul mediu net a urcat in primele noua luni ale anului cu 13,2%, la 1.040 lei, in timp ce inflatia a ajuns, in luna septembrie, la 6,03%, pentru ca in octombrie sa se situeze la 6,84%, potrivit Institutului National de Statistica.
Mercer plaseaza India pe prima pozitie in topul cresterii salariale din 2008, cu un avans de 14,1%, cu aproximativ 10 puncte peste inflatie, in timp ce statele din America de Nord si din vestul Europei vor raporta cel mai redus ritm de majorare.
"Unele companii multinationale vor raporta reduceri de pana la 75% a costurilor legate de salarii, prin utilizarea fortei de munca de pe pietele emergente. Totusi, ele vor trebui sa investeasca mai mult in angajarea de personal, pentru supraveghere si in pregatirea profesionala", a declarat Steve Gross, partener la Mercer.
Totusi, Gross crede ca economiile realizate pe termen scurt prin folosirea fortei de munca de pe pietele emergente ar putea fi anulate de cresterea rapida a salariilor din aceste zone.
"Este esential pentru companiile multinationale sa ia in considerare atat salariile actuale, cat si majorarea previzionata, cand decid in privinta fortei de munca", a afirmat Gross.
Irlanda este statul vest-european care va inregistra cel mai mare avans al salariilor, atat in termeni nominali, cat si reali, de 4,7%, respectiv 2,6%.
In estul Europei, rata de crestere a salariilor va fi printre cele mai mari din intreaga lume, cu o medie de 6,9%, insa si inflatia se va mentine la un nivel ridicat, cu o medie de 4,6%.
Bulgaria se va situa pe prima pozitie in Europa Centrala si de Est in topul cresterii salariilor, cu un avans de 9,3% si o rata a inflatiei estimata la 4,4%. Ultimul loc din regiune va fi ocupat de Cehia, unde efectul majorarii cu 4% a salariilor va fi nesemnificativ intrucat si preturile vor urca cu 3,1%.
Atat in SUA, cat si in Canada, Mercer estimeaza un avans relativ redus al salariilor, care vor depasi cu 1,9 puncte, respectiv cu 1,8 puncte rata inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.