Guvernul Marii Britanii dubleaza stocurile de medicamente antivirale  pentru a proteja intreaga populatie de o eventuala pandemie de gripa. Oficialitatile britanice au  comandat stocuri  in valoare de 150 milioane de lire sterline.
Guvernul Marii Britanii dubleaza stocurile de medicamente antivirale pentru a proteja intreaga populatie de o eventuala pandemie de gripa. Oficialitatile britanice au comandat stocuri in valoare de 150 milioane de lire sterline.
Potrivit publicatiei The Times, stocul de medicamente antivirale pentru administrare imediata in caz de pandemie va fi dublat in Marea Britanie, dupa cum a anuntat secretarul de stat pe probleme de sanatate, Alan Johnson.
Stocul va fi suplimentat cu 15 milioane de doze de Tamiflu, un medicament antiviral folosit in prima linie de aparare impotriva pandemiei de gripa. Guvernul a apreciat ca stocurile curente erau insuficiente pentru a asigura salvarea unui numar cat mai mare de vieti.
Noul plan pandemic va permite Guvernului sa ofere medicamentul preventiv familiilor persoanelor infectate, reprezentand cea mai buna metoda de limitare a raspandirii virusului, conform specialistilor. Stocul initial de 14,6 milioane de doze ar fi asigurat numai tratamentul pentru persoanele infectate.
Lipsa acestor masuri de pregatire ar face ca in caz de pandemie jumatate din populatia Marii Britanii sa fie infectata si pana la 750.000 de oameni sa moara ca urmare a complicatiilor bolii.
Este imposibil de prevazut momentul exact al declansarii unei pandemii de gripa, desi s-a constatat o ritmicitate cuprinsa intre 10 si 40 de ani intre episoadele pandemice.
Ultimul a izbucnit in anul 1968. Tulpina de virus aviar H5N1 care este in circulatie in special in Asia de Sud-Est, a infectat pana acum 335 de oameni si a ucis 206 dintre acestia. Aceeasi publicatie prezinta date estimative ale cazurilor fatale de gripa in cazul in care Marea Britanie ar fi afectata de o pandemie de gripa.
Cel mai mic numar de decese estimat (daca 0,4% dintre persoanele infectate mor): 55.000 de decese daca un sfert din populatie ar fi infectata; 111.000 de decese daca ar fi infectata jumatate din populatie.
Cel mai mare numar de decese estimat (daca 2,5% dintre persoanele infectate mor): 375.000 daca un sfert din populatie ar fi infectata; 750.000 daca jumatate din populatie ar fi infectata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin