Prognoza ingrijoratoare: dolarul va ramane inca multa vreme la cotatii scazuteCentrul pentru prognoze al reputatei publicatii economice "L'Expansion"  se face - in ultimul sau numar - ecoul preocuparii serioase a cercurilor de afaceri franceze,
Prognoza ingrijoratoare: dolarul va ramane inca multa vreme la cotatii scazuteCentrul pentru prognoze al reputatei publicatii economice "L'Expansion" se face - in ultimul sau numar - ecoul preocuparii serioase a cercurilor de afaceri franceze, a presedintelui Nicolas Sarkozy personal, provocate de rapida evolutie depreciativa din ultimele luni a dolarului american fata de moneda unica europeana. Sa ne amintim ca, la recenta vizita in Statele Unite, una dintre chestiunile insistent evocate de Sarkozy a fost dorinta europenilor de a face tranzactii pe baza unui dolar solid. Altfel, asistam la situatii cel putin inedite: compania franceza Areva a obtinut ca factura pentru cele doua reactoare EPR si pentru combustibilul asociat (contract finalizat de presedintele Sarkozy, aflat in vizita la Beijing) sa fie achitata de partea chineza in devize europene si nu in dolari. Este o premiera - impusa cu certitudine de deprecierea monedei americane - in conditiile in care China prefera sa-si plateasca furnizorii numai in dolari.
Grav este faptul ca, in ciuda unor evaluari aparent optimiste privind starea economiei americane, Emmanuel Lecypre, directorul Centrului de prognoze al revistei amintite, crede ca, cel putin in urmatoarele cateva luni, tendinta de depreciere a dolarului american fata de euro "are putine sanse sa se inverseze. Totul pare sa conduca la continuarea slabirii biletului verde vizavi de euro", subliniaza analistul francez. Raportul dintre cele doua monede, reaminteste el, are trei determinante principale. Prima este decalajul mare dintre dobanzile practicate de o parte si de alta a Atlanticului. Rezerva Federala ar trebui ca in urmatoarele luni sa procedeze la o diminuare a ratei dobanzilor mult mai rapida decat BCE, acesta fiind unul din motivele scaderii cursului biletului verde. A doua determinanta este diferenta de ritm de crestere economica, el reducandu-se serios in ultimele trimestre in favoarea Europei. O tendinta care, de asemenea,impinge dolarul spre cotatii scazute. In fine, a treia determinanta o constituie amploarea deficitelor comerciale americane care, spre bucuria lumii afacerilor, tind sa se reduca intr-o oarecare masura, ceea ce ar putea favoriza declansarea cresterii cursului dolarului fata de euro. Ca o perspectiva generala, subliniaza analistul francez, un euro situat la un curs de schimb cu dolarul american intre 1,40 si 1,50 pare a fi scenariul cel mai probabil in 2008.
Pe termen lung, slabirea biletului verde pare sa continue. Deoarece, subliniaza analistul de la "L'Expansion", America este la ora actuala cel mai mare datornic de pe planeta; pentru ca, incepand din 2001, bancile centrale isi diversifica rezervele de schimb vanzand dolarii in favoarea exclusiva a monedei euro. Mai ales in conditiile in care tarile emergente, in special China, incep sa accepte o reevaluare a monedelor lor nationale in raport cu dolarul american, permitand astfel o limitare a inconvenientelor devalorizarii.Front monetar unit in Europa, favorabil unui echilibru rezonabil euro - dolarInclusiv la Berlin, explozia monedei euro fata de dolar, care vinerea trecuta depasise rata de schimb de 1,49, provoaca neliniste. "Suntem multumiti sa avem o moneda solida, dar ea creeaza probleme pentru exportatori", declara Angela Merkel, citata de mari cotidiene franceze. Asistam, deci, la o distantare categorica de politica monetara anterioara a Berlinului, adus la realitate de brusca accelerare a caderii dolarului in urma crizei imobiliare si a celei bancare din SUA. Indicatorii economici dati recent publicitatii la Berlin confirmau o deteriorare a climatului de afaceri din Germania. Indicatorul de incredere ZEW a coborat, in aceasta luna, la cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii 15 ani, iar comertul exterior a contribuit in maniera negativa la rata de crestere economica a Germaniei in trimestrul al treilea al acestui an.
Cu noua luare de pozitie a Berlinului, precizeaza "Le Monde", constatam crearea in Europa a unui "front monetar unit", favorabil unui raport rezonabil intre dolarul american si euro. Zilele trecute, Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, si Joaquin Almunia, comisar european pentru afaceri economice si monetare, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu posibilul impact al cresterii extrem de rapide a cursului euro fata de dolarul american. La randul sau, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a sustinut si el ca un euro prea puternic creeaza grave probleme pentru cresterea economica in UE. Aceasta "unitate de ton", releva "Le Monde", modifica raportul de forte european fata de Statele Unite, stiut fiind faptul ca, pana acum, institutiile europene competente au facilitat politica de depreciere a biletului verde, conceputa si pusa in aplicare de Casa Alba pentru a compensa diminuarea cererii interne provocate de criza creditelor bancare. Vocea Berlinului, sustin expertii - citati de Le Monde - ar putea avea o mai mare rezonanta la Washington, propunerile Angelei Merkel putand determina administratia Bush sa promoveze "o strategie monetara ceva mai cooperanta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.