Ce poate fi mai placut decat sa intrati in casa, dupa ce ati strabatut prin ploaie si frig lungul drum catre casa, sa va asezati la masa si sa savurati o supa aburinda, gustoasa si sanatoasa? Iar daca este si o supa cremoasa din legume, colorata in fel si chip, alaturi de paine crocanta rumenita in cuptor, cu siguranta ca nu veti spune nu. Pot fi folosite legumele aflate in frigider, chiar si cele conservate sau congelate. Se poate savura si la cina, din cel putin doua motive: veti avea timp sa o mancati incetul cu incetul, savurand fiecare picatura si, nu in ultimul rand, este usoara, hranitoare si plina de vitamine.   SFATURI. In primul rand, pentru a avea mai putine calorii, puteti folosi in loc de unt ulei de masline. Daca legumele incep sa se prajeasca prea tare si capata culoarea maronie, turnati cativa stropi de apa calda sau supa. Pentru mai multe fibre, adaugati in oala orez, fasole, mazare, orz sau cereale integrale. Daca folositi verdeata proaspata, presa­ra­ti-o in supa abia la sfarsit, ca sa-si pastreze intacta aroma. Daca este uscata, folositi-o inca de la inceput, ca sa aiba timp sa-si imprastie aroma.   RETETE. Din cartofi puteti prepara o delicioasa supa-crema aurie. Intr-o oala se pun la fiert cartofii, telina si ceapa tocate, patrunjelul uscat, sarea si piperul. Cand s-au inmuiat legumele, se adauga un sos obtinut din doua linguri de faina si o cana si jumatate cu lapte. Se lasa pe foc pana cand se ingroasa, apoi se adauga cubulete de cascaval si de sunca. Pentru crema de conopida se calesc putin, intr-un vas cu ulei de masline, buchetelele de conopida, usturoiul si ceapa. Se asaza compozitia intr-o tava si se lasa putin sa se rumeneasca, la temperatura de 220 grade C. Se pune intr-o oala, se adauga supa de pui, apa calda, cimbru si o frunza de dafin. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert o jumatate de ora. Se indeparteaza frunza de dafin si, cu ajutorul unui blender, se mixeaza compozitia. Se adauga smantana, sare si piper. Pentru a pregati o supa-crema de sparanghel, veti pune la fiert partea superioara intr-un vas cu apa si sare. Intr-o tigaie cu ulei de mas­li­ne se calesc ceapa si prazul tocate, cartofii taiati in sferturi, sparan­ghelul si patrunjelul tocat. Se condimenteaza dupa dorinta. Se toarna supa de pui (sau numai apa fiarta) si se lasa un sfert de ora la inabusit. Se mixeaza cu un blender compozitia si se pune din nou pe foc. Nu se fierbe, ci doar se incalzeste usor. Supa-crema de mazare Ingrediente: 200 g mazare, o jumatate de telina, o ceapa, un morcov, 200 g cartofi, o jumatate de legatura de patrunjel, 250 ml smantana, sare, ulei de masline, crutoane. Preparare: Se incinge uleiul de masline intr-o oala si se calesc ceapa, morcovul, cartofii si telina taiate cubulete. Se adauga boabele de mazare si se acopera cu apa. Cand legumele s-au inmuiat, se mixeaza cu un blender si se adauga smantana. Se amesteca foarte bine, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Se serveste calda, cu patrunjel si crutoane. Pentru un plus de aroma, se pot folosi si felii de paine prajita in cuptor, unse cu unt sau cu usturoi. In perioada postului, smantana se poate inlocui cu zeama in care au fiert legumele. simona.chiriac@jurnalul.ro