PULSUL MEDICINEI Cancerul de ficat se in­sta­lea­za la cei cu virus C sau cu virus B, la alcoolici cronici, la pacientii cu ficat gras, dar si la lucratorii din industria alininei sau a altor chimicale. Dupa ce a men&
PULSUL MEDICINEI Cancerul de ficat se in­sta­lea­za la cei cu virus C sau cu virus B, la alcoolici cronici, la pacientii cu ficat gras, dar si la lucratorii din industria alininei sau a altor chimicale. Dupa ce a men­tionat acestea, prof. dr Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni, atrage aten­tia ca persoanele cu virus C si B trebuie sa-si faca controale nu la 6 luni, ci mai des, la 3-4 luni. Ele trebuie sa-si faca o ecografie de ficat si sa-si analizeze alfa 1 fetoproteina, un marker ieftin, care depisteaza tu­moa­rea in stadiul celular in ficat. E greu de sesizat momentul cand un nodul hepatic la bolnavii de ciroza se cancerizeaza. Tocmai de aceea e ne­ce­sar sa se faca acele controale de­se. Cei care s-au vaccinat impotriva virusului B trebuie sa-si faca din nou vaccin dupa 5 ani, caci efectul vac­cinului nu dureaza mai mult de 4-5 ani. O alta veste buna din domeniul cancerului de ficat este ca echi­pe de cercetatori au descoperit hor­mo­nul, adica substanta care favo­ri­zeaza sporirea vascularizarii tumorii, adica hormonul care mareste capacitatea de hranire a tumorii canceroase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.