Simionescu: Intrarea fondurilor de pensii va genera o explozie la BVB
Craciun: Este probabil ca Bursa sa decoleze in a doua jumatate a anului viitor
Nu exista restrictii privind alegerea altor BurseIntrarea fondurilor de pensii ca investito
Simionescu: Intrarea fondurilor de pensii va genera o explozie la BVB
Craciun: Este probabil ca Bursa sa decoleze in a doua jumatate a anului viitor
Nu exista restrictii privind alegerea altor BurseIntrarea fondurilor de pensii ca investitori la Bursa de Valori Bucuresti va fi unul din factorii care vor genera o explozie pe piata de capital, in anul viitor.
Desi pentru 2008 nu vor fi foarte multi bani in acest scop, in special in primele luni, fondurile vor avea forta de a determina cresteri importante de preturi si de tranzactii. Analistii spun ca impactul cel mai puternic se va resimti in piata abia dupa prima jumatate a anului.
Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Fond de Pensii, a declarat ieri ca fondurile de pensii se vor orienta cu precadere pe piata locala, nivelul de intrare fiind foarte atractiv.
"Daca vreau sa impresionez oamenii, ar trebui sa investesc in titluri pe trei-cinci ani. Daca mergem pe maturitate, ar trebui alese titlurile pe termen lung", a afirmat Craciun, la o conferinta de presa.
"Este probabil ca Bursa sa decoleze cu adevarat abia in a doua jumatate a anului viitor. Bursa poate va mai fluctua, dar ritmurile de crestere din prima jumatate a acestui an nu cred ca le vom mai vedea in urmatoarele patru-cinci-sase luni", a mai spus directorul Interamerican. Potrivit acestuia, "investitiile pe termen lung pe Bursa vor fi foarte bune, iar activele vor intra la preturi mici".
"Fondurile de pensii reprezinta un element foarte important care va crea o explozie pe bursa anul viitor. Chiar daca pentru 2008 suma nu va fi atat de mare, este foarte important ca sunt investitori noi, si nu speculatori, pentru ca Fondurile de Pensii vor face investitii pe termen lung. Dat fiind faptul ca nu sunt foarte multe companii cu lichiditate mare pe bursa care sa ofere un portofoliu diversificat, sunt sigur ca vom asista la cresteri foarte mari si la volume importante. Se va resimti inca din prima parte a anului, desi impactul major va fi dupa primele 6 luni, dupa ce se vor mai acumula bani", a declarat pentru Curierul National Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust.
"Din punctul de vedere al pietei, mi-e teama ca orientarea investitiilor se va face spre latura comerciala, astfel incat populatia se va uita la randamente si nu va privi la latura tehnica, iar ca pondere exista posibilitatea ca preferintele sa fie indreptate mai mult spre investitiile pe termen scurt", a declarat Radu Craciun.Evolutia burselor vecine este un exemplu optimistFlorin Burnar, reprezentant al Wiener Borse, a declarat la un seminar pe tema pietelor de capital ca fondurile de pensii sunt o componenta importanta ce a lipsit din Bursa romaneasca pana acum. "In Austria, acestea au contribuit foarte mult la dezvoltarea pietei de capital, fiind inregistrat un volum foarte mare de investitii. Au o contributie decisiva pentru ca banii pot fi investiti pe piata nationala de capital si pot aduce o infuzie de bani in piata. Astfel, acestea au dus la noi IPO, la noi emitenti, in special banci. Se creeaza o relatie cauzala intre lichiditate, ofertele publice initiale si traderi, considerentul de baza fiind consolidarea bursei", a mai spus Burnar. Inceputul va fi mai greu, dar cu timpul, dupa ce se vor acumula bani, cresterile vor fi semnificative.
"Cred ca impactul intens se va simti mai mult dupa a doua parte a anului, dupa ce se vor mai acumula bani. Dar se va resimti, pentru ca vor fi niste intrari de bani, fondurile fiind jucatori foarte importanti pe bursa. Teoretic, ar fi mai bine sa investeasca in Romania, pentru ca sunt aproape de emitentii pe care ii aleg si le va fi mai usor", crede Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.Fondurile ar putea alege bursele straineDar exista si riscul ca acestea sa se orienteze catre burse straine pentru ca in Romania, spre deosebire de alte tari, nu sunt norme stricte care sa impuna acest lucru. Astfel, acestea pot investi oricat pe continentul european si numai 5% in afara.
De exemplu, in Polonia, fondurile erau obligate prin lege sa investeasca numai in bursa locala. In Romania nu exista asemenea restrictii si exista posibilitatea ca fondurile sa aleaga burse externe, care le-ar putea oferi o diversitate a portofoliilor si instrumente financiare interesante.
"Ma indoiesc ca se vor alege alte burse, pentru ca la noi riscurile sunt mai mici si randamentele sunt superioare. Astfel, pe fondul acestor factori, sunt sigur ca majoritatea se vor orienta spre BVB", a mai spus Simionescu.
Analistii sunt constienti ca intrarea fondurilor de pensii pe piata romaneasca de capital va fi foarte importanta, desi unii considera ca acest lucru va fi vizibil mai mult pe termen lung.
Marius Plugaru, directorul Fortius Finance, crede ca vom asista la o presiune foarte mare pe cerere si ca este nevoie si de o oferta mai buna, ca sa putem vorbi intr-adevar de o bursa mai sanatoasa.
"Odata cu intrarea acestor fonduri la BVB vom asista la o presiune foarte mare pe cerere, la volume mai mari, dar este important sa existe si oferta, o contrabalansare echilibrata. Bursa o sa stea bine dupa intrarea acestora, va creste capitalizarea, o sa avem si cresteri importante de preturi. Exista un risc mare ca acestea sa se orienteze spre burse straine, pentru ca majoritatea au in spate alte fonduri cu experienta afara si le va fi mult mai usor, avand si mai multe posibilitati de diversificare a portofoliilor", ne-a declarat Plugaru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.