Curtea Constitutionala a desfiintat, ieri, Comisia speciala de la Cotroceni, care dadea avize consultative pentru anchetarea ministrilor. Presedintele avea ultimul cuvånt. Comisia a fost infiintata pe vremea ministrului de justitie Valeriu Sto
Curtea Constitutionala a desfiintat, ieri, Comisia speciala de la Cotroceni, care dadea avize consultative pentru anchetarea ministrilor. Presedintele avea ultimul cuvånt. Comisia a fost infiintata pe vremea ministrului de justitie Valeriu Stoica, in 1999, prin Legea 115, republicata, in 2002, in timpul ministeriatului Rodicai Stanoiu.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, ieri, ca articolul 16 din Legea responsabilitatii ministeriale (Legea 115/1999) este neconstitutional. De asemenea, Curtea a decis ca prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 95/2007 pentru modificarea Legii nr. 115/1999 sunt neconstitutionale. Articolul declarat neconstitutional, ca si prevederile ordonantei vizau activitatea comisiei speciale de la Cotroceni, care dadea un aviz consultativ presedintelui Romaniei asupra cererilor de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor.

Prin urmare, presedintele poate aviza urmarirea penala a unui ministru fara sa mai fie nevoit sa astepte avizul comisiei. Exceptia de neconstitutionalitate asupra careia s-a pronuntat CCR a fost ridicata de institutia Avocatului Poporului si viza prevederile artic olele 12-22 din Capitolul III al Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, ale art. 23 si 24 din aceeasi lege, precum si ale art. I si art. II din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2007 pentru modificarea Legii 115/1999. Avocatul Poporului a sustinut ca prevederile acestor acte normative contravin dispozitiilor art. 109 alin.2 si 3, art. 115 alin.4 si 6, art.124 alin.2, art.125 alin.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.