PD, PLD si UDMR au acceptat invitatia presedintelui la Cotroceni, maine. In schimb, PNL si PSD au anuntat ca nu vor merge la consultarea initiata de seful statului. Presedintele Traian Basescu a trimis luni seara o invitatie partidelor parlamentare i
PD, PLD si UDMR au acceptat invitatia presedintelui la Cotroceni, maine. In schimb, PNL si PSD au anuntat ca nu vor merge la consultarea initiata de seful statului. Presedintele Traian Basescu a trimis luni seara o invitatie partidelor parlamentare in care le solicita acestora participarea la consultarile cu privire la votul uninominal. Invitatia sefului statului a fost adresata presedintelui PD, presedintelui PSD, presedintelui PNL, presedintelui PLD, presedintelui UDMR, presedintelui PRM, presedintelui PC, si liderului grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian. La aceasta invitatie, formatiunile politice au avut reactii si raspunsuri diferite.
Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat decizia partidului de a nu participa la consultari, spunand ca "Traian Basescu si-a pierdut calitatea de moderator intre fortele politice".
Desi face parte din guvernare alaturi de PNL, UDMR a anuntat ca va merge joi la consultarile de la Cotroceni, chiar daca formatiunea pe care o reprezinta nu este de acord cu votul uninominal. "Vom raspunde la invitatie pentru ca suntem politicosi, dar ne vom spune parerea in legatura cu sistemul de vot", a explicat acesta decizia partidului. Totodata, liderul UDMR a criticat dur actiunile lui Traian Basescu, despre care a spus ca forteaza nota in privinta votului uninominal. Marko Bela a reamintit ca exista o lege privind schimbarea sistemului de vot "in legatura cu care Guvernul si-a asumat raspunderea si care raspunde pretentiilor societatii de a vota direct persoane". Liderul Uniunii a apreciat ca este vorba tot despre un sistem de vot uninominal, dar intr-un singur tur de scrutin prin care se asigura intrarea in Parlament si a unor formatiuni mai mici. Intrebat in legatura cu membrii partidului care se vor prezenta joi la Cotroceni, a precizat ca delegatia maghiara va fi formata din presedintele executiv al formatiunii, Kelemen Hunor, si din sefii celor doua grupuri UDMR din Parlament. Marko Bela nu se va deplasa la Cotroceni, el spunand ca nu va fi, cel mai probabil, in Bucuresti in acea zi.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca nici partidul pe care il reprezinta nu va participa la consultarile initiate de presedinte. Geoana a motivat refuzul PSD de a merge la Cotroceni prin faptul ca, in mod „ipocrit si nefiresc”, seful statului nu a amintit deloc, in campania pentru referendum, ca a supus vointei electoratului un proiect de lege promovat de social-democrati.
Un alt motiv al refuzului PSD invocat de liderul social-democrat este ca PSD nu este dispus sa participe alaturi de PD la o asemenea consultare, Geoana acuzandu-i pe democrati de „ipocrizie”, intrucat acestia au anuntat ca vor depune la Parlament un proiect de lege pe votul uninominal similar celui avansat de PSD, desi in Comisia de cod electoral au votat impotriva variantei social-democratilor.
Partidul Democrat si Liberal Democrat si-au anuntat prezenta la consultari inca dinainte ca presedintele sa faca publica aceasta intalnire.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.