Mai multe megaafaceri ar putea fi incheiate in urmatoarele luni in Rusia, in conditiile in care atat Kremlinul, cat si oamenii de afaceri miliardari vor sa termine treburile nerezolvate inainte ca Putin sa se retraga, in 2008, comenteaza Reuters.
Mai multe megaafaceri ar putea fi incheiate in urmatoarele luni in Rusia, in conditiile in care atat Kremlinul, cat si oamenii de afaceri miliardari vor sa termine treburile nerezolvate inainte ca Putin sa se retraga, in 2008, comenteaza Reuters.
In sectoarele strategice precum cel petrolier si cel al productiei de metale, gigantul Gazprom urmareste o preluare a unor active ale companiei petroliere BP, in timp ce miliardarul pro-Kremlin Oleg Deripaska intentioneaza sa cumpere o parte din Norilsk Nickel, companie din sectorul metalelor.
Aceste afaceri, daca vor avea loc, vor trebui sa se incheie inainte ca Putin sa predea puterea, in mai 2008, pentru ca atat strategia Kremlinului dupa aceasta data, cat si numele succesorului presedintelui nu se cunosc inca.
Un lucru este garantat insa: orice afacere importanta va trebui aprobata de noul sef de la Kremlin, in conditiile in care Moscova incearca sa isi consolideze rolul geopolitic, un obiectiv pentru care autoritatile ignora adesea disciplina unui management economic corect.
"Kremlinul este paranoic in ceea ce priveste controlul si desi stie ca nu poate administra bine nici tot ceea ce are deja, este pe punctul de a incepe o noua campanie de expansiune", considera Chris Weafer, strateg sef la banca UralSib.
"Desi Kremlinul nu preia controlul in totalitate, determina schimbari in beneficiul unor persoane in care are mai multa incredere", a adaugat el.
In cei opt petrecuti de Putin la guvernare, el a readus jumatate din industria petroliera a Rusiei, a doua ca marime din lume, sub controlul statului, ignorand comparatiile critice cu nationalizarea resurselor din Venezuela sau Bolivia.
Putin urmeaza sa se retraga dupa ce ii va expira al doilea mandat la presedintie, in luna mai, dar si-a rezervat "dreptul moral" de a-si mentine influenta politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin