Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar si cabareturile, bodegile, birturile, "cantinele-restaurant" sau gogoseriile trebuie sa obtina licenta de fabricatie de la Ministerul Agriculturii daca doresc sa livreze produse alimentare magazinelor, pentru vanzare. Reglementarea este cuprinsa intr-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, care va inlocui un act normativ din 2003 referitor la conditiile de obtinere a licentei de fabricatie a produselor alimentare. Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii, a declarat ca in cazul in care o cofetarie are un laborator propriu, iar prajiturile sunt servite in local, nu este nevoie de o licenta de la Ministerul Agriculturii, fiind vorba de o vanzare directa. Dar daca produsele sunt distribuite spre vanzare in magazine, este nevoie de o licenta.   Detalii. Autorizatiile se acorda pentru produsele alimentare care se realizeaza in unitati si care se vand in reteaua de comercializare in detail sau angro si nu prin vanzare directa. Ele sunt obligatorii numai pentru producatorii care vor sa vanda alimentele si bauturile pe piata. In cazul sifonului, licenta nu este obligatorie pentru unitatile de cartier, ci pentru distribuitorii din lanturile de magazine. Conditiile de obtinere a documentului sunt detinerea utilajelor si spatiilor necesare productiei si calificarea profesionala. Pentru eliberarea acesteia, producatorul depune o cerere la directia agricola judeteana, insotita de o serie de documente, cum ar fi actul de infiintare a firmei (autorizatia in cazul persoanelor fizice), specificatia tehnica a produsului (conditiile de calitate si data durabilitatii minimale) si schita-plan a unitatii (include o enumerare a spatiilor de productie si depozitare, a instalatiilor si utilajelor, dar si capacitatea de productie). De asemenea, va furniza fisa de date privind calificarea personalului, care include si copii dupa diplomele de calificare ale angajatilor. Personalul de conducere a procesului de productiei si cel de laborator trebuie sa aiba cel putin pregatire profesionala medie de specialitate atestata. Cel de executie va cuprinde, preponderent, personal calificat cu pregatire profesionala specifica la nivelul de complexitate al activitatilor pe care le desfasoara. In cazul unei unitati mici nu va fi nevoie de o diploma de calificare pentru toti angajatii. Licentele de fabricatie sunt obligatorii atat pentru firme, cat si pentru personale fizice si asociatiile familiale autorizate si trebuie sa fie solicitate la deschiderea unitatii de productie. Licenta unui producator poate fi suspendata in urma controalelor derulate de Directia Inspectii din minister, daca, de exemplu, acesta foloseste alte materii prime decat cele mentionate pe eticheta sau in specificatiile comunicate pentru obtinerea licentei. O licenta noua trebuie dobandita daca este schimbat obiectul de activitate sau proprietarul fabricii. Producatorii care detin deja licenta nu trebuie sa obtina o noua autorizare, dupa adoptarea acestui proiect de ordin.