Prognoza data pentru pretul mediu al petrolului in 2008 de catre analisti a fost revizuita ieri, acestia afirmand ca un baril de titei ar putea costa aproximativ 74 de dolari in anul urmator datorita asteptarii unei ierni friguroase, a deprecierii in continuare a dolarului si a unui aport de fonduri de investitii, potrivit Reuters, citat de NewsIn.
Un sondaj lunar la care au participat 37 de analisti a aratat ca in 2008 contractele la termen pentru titeiul vandut pe piata americana vor fi cotate in medie cu 74,43 dolari/baril, in crestere cu 3,94 dolari fata de estimarile din octombrie. Pretul mediu al petrolului in 2007 este de 70,20 dolari/baril pana in prezent.
"Scenariul nostru pentru pretul petrolului se bazeaza pe o posibila scumpire a titeiului pana la 100 dolari/baril in timpul iernii si pe o corectie care va avea loc in primavara, cu incepere din martie", a spus un analist, Harry Tchilinguirian, de la BNP Paribas Commodity Derivatives. "Conditiile meteorologice sunt un avertisment-cheie si presupunem ca frigul va deveni principala grija a investitorilor de pe pietele energetice in locul incetinirii cresterii economice americane", a mai spus Tchilinguirian. Majoritatea analistilor se asteapta ca pretul sa depaseasca in curand pragul de 100 dolari/baril, dupa atingerea recordului de saptamana trecuta, de 99,29 dolari. Alti analisti avertizeaza insa asupra unei corectii de piata la care va fi supus pretul petrolului, care a crescut cu aproape 40% de la inceputul anului.Speculatorii, vinovati pentru cotatiile - record ale petroluluiUn economist pentru pietele energetice internationale de la UBS Securities, Jan Stuart, a spus insa ca nivelul de 100 dolari/baril nu va fi unul de durata. "Consideram ca elementele care au dus la o astfel de scumpire ar trebui sa isi piarda in curand influenta", a adaugat Stuart.
Dupa recentele cotatii - record ale petrolului, SUA si alte tari consumatoare de petrol au solicitat Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa majoreze si mai mult plafonul pentru productia ei de petrol la reuniunea de saptamana viitoare, de la Abu Dhabi. Oficialii OPEC care mai cred ca ar mai putea incerca sa imblanzeasca o piata care sfideaza logica sunt putini insa. In septembrie, OPEC a decis sa majoreze plafonul pentru productia zilnica de petrol cu 500.000 de barili pe zi de la 1 noiembrie. Organizatia a pus pe seama speculatiilor din piata cresterea pretului petrolului, si nu pe o reducere a rezervelor la nivel mondial, asa cum au considerat investitorii de pe piata de profil.
"O eventuala majorare a productiei de petrol a OPEC ar trebui sa fie foarte ampla ca sa influenteze psihologia jucatorilor de pe piata", a mai declarat Tchilinguirian.
"Ratele mici ale dobanzii si deprecierea dolarului au incurajat activitatea speculativa pe piata energetica, dar o eventuala apreciere a dolarului ar putea inversa cu usurinta tendinta fondurilor de a investi pe piata energetica", arata un raport de cercetare al Deutsche Bank.
Analistii au mai estimat ca pretul mediu al unui baril de petrol Brent vandut pe piata londoneza va fi de 72,88 dolari in 2008, in crestere cu 3,34 dolari fata de prognoza din octombrie.
Desi rezultatele sondajului indica o scumpire - record a petrolului in 2008, analistii sunt insa prudenti in ceea ce priveste estimarea pe termen lung si spun ca pretul mediu al petrolului va fi de 70 dolari/baril pana in 2010.