Pretul energiei platit de populatie va creste, cu 5-6%, din 2008, din cauza reducerii cotei emisiilor de CO2 pentru Romania, a declarat, ieri, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
El a explicat ca reducerea cotelor de CO2 pentru Romania va duce la cresterea cu 16% a pretului de producere a energiei, ceea ce inseamna ca tariful platit de populatie, incepand din 2008, se va majora cu 5-6%".
Aratandu-si ingrijorarea in privinta acestei majorari, "o lovitura pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi cea a ingrasamintelor, a aluminiului, a sticlei sau a lemnului", deputatul Iancu a adaugat insa ca Romania ar putea beneficia de noi finantari ale UE, inclusiv proiecte de modernizare a unor centrale electrice (500 mil. euro pentru fiecare centrala de 300 MW).
Comisia Europeana a adoptat, in luna octombrie, planul national de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon pentru Romania, forul european aproband, pentru perioada 2008-2012, alocarea a 75,9 milioane de tone de emisii, cu 20,7 % mai putin fata de propunerea Romaniei. Astfel, Comisia a aprobat, pentru perioada 2008-2012, alocarea a 75,9 milioane tone emisii de CO2.