Presedintele georgian Mihail Saakasvili si-a prezentat ieri demisia, pentru a putea sa isi inregistreze candidatura si sa intre in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din 5 ianuarie. In paralel, aproximativ 10.000 de georgieni s-au str
Presedintele georgian Mihail Saakasvili si-a prezentat ieri demisia, pentru a putea sa isi inregistreze candidatura si sa intre in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din 5 ianuarie. In paralel, aproximativ 10.000 de georgieni s-au strans ieri la Tbilisi pentru a-i cere lui Saakasvili sa permita principalului post TV al opozitiei, suspendat la inceputul lunii, sa isi reia transmisiunea. Conform Constitutiei georgiene, Saakasvili nu ar fi putut sa ia parte la campania electorala cata vreme ar fi detinut functia de sef al statului. Saakasvili, in varsta de 39 de ani, a convocat alegeri anticipate luna aceasta, dupa ce politia a inabusit protestele opozitiei si a dispus incetarea emisiei principalului post de televiziune al acesteia, Imedi TV. Presedintele Georgiei a acuzat Rusia ca s-ar afla in spatele recentelor proteste, in scopul inlaturarii sale de la putere. Dupa demisia sa, prerogativele pe care le-a avut vor reveni presedintelui Parlamentului, Nino Burjanadze, unul dintre aliatii sai.
Saakasvili a fost desemnat, la finele saptamanii trecute, de partidul sau, drept candidat la alegerile prezidentiale anticipate din 5 ianuarie 2008, anunt facut, simbolic, in ziua implinirii a patru ani de la "revolutia trandafirilor", care l-a adus la putere. Presedintele i-a indemnat pe georgieni, intr-o alocutiune, sa-i spriijine candidatura pentru a-si putea continua politica prooccidentala si pentru a permite aderarea fostei republici sovietice din Caucazul de sud la NATO. Opozitia unificata l-a desemnat pe deputatul Levan Gaceciladze drept candidat pentru prezidentialele de anul viitor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.