Tot mai dispretuitor fata de democratia pluralista, Basescu a compromis serios primele alegeri din Romania pentru Parlamentul UE. I-a pasat mai mult de promovarea agendei sale personale si de gasca decat de interesul public. A existat totusi o uti
Tot mai dispretuitor fata de democratia pluralista, Basescu a compromis serios primele alegeri din Romania pentru Parlamentul UE. I-a pasat mai mult de promovarea agendei sale personale si de gasca decat de interesul public. A existat totusi o utilitate partiala a referendumului: campania electorala a presedintelui Romaniei pentru partidul sau de provenienta, PD. Partidul Democrat se afla in momentul de fata la un nivel de sprijin electoral absolut nemeritat. Daca, Doamne fereste, Basescu pateste ceva, partidul se va prabusi.
In multiplele aparitii televizate din campania boicotata (!!!) a lui Basescu, mi s-a parut ca presedintele recunoaste cu cinism nedisimulat inutilitatea propriului sau referendum. De altfel, prezenta redusa la referendum arata ca populatia a inteles lipsa de miza a campaniei prezidentiale mascate.
Nu stiu daca s-a obosit cineva sa monitorizeze cat de boicotat a fost Basescu de televiziuni, dar cred ca singurele posturi de televiziune unde nu a fost prezent in studio au fost Antenele lui Voiculescu. Dar poate ca tocmai acolo ar fi trebuit sa mearga, cu "prietenii" sai Ion Cristoiu si Valentin Stan. Basescu nu a incurajat in campania pentru referendum nici macar o controversa in direct cu privire la varianta de vot uninominal propusa de el.
M-as fi dus cu Basescu la o asemenea dezbatere, ca sa-i arat avantajele si dezavantajele variantei sale si ale celorlalte variante, pentru ca publicul sa aiba macar idee pentru ce se prezinta la referendum sau ce fel de variante a prezentat Guvernul Tariceanu sau alte partide. S-ar mai fi dus si altii care pricep ceva din sistemele electorale, dar nimeni nu a fost interesat de o dezbatere publica pe aceasta tema. Cei care au propus diferitele variante de uninominal s-au temut poate ca sa nu vina cei care se pricep mai bine si sa arate ca dezavantajele oricarei variante de uninominal sunt mai mari decat avantajele. Cum am mai spus, nu sunt deloc impotriva schimbarii sistemului - pentru ca abia prin schimbarea sa cetatenii se vor lamuri ca nu sistemul de vot pe liste este "tapul ispasitor" pentru toate marile rele din politica autohtona. Cu alte cuvinte, ca si pe copilul cel rau, lasa-l sa bage singur mana in foc, ca altfel nu intelege!
Campania lui Basescu pentru referendum a fost subversiva. Pentru ca submineaza constant partidele (mai precis pe acelea care nu-l sprijina). Pentru ca submineaza democratia reprezentativa si sistemul reprezentarii proportionale. Pentru ca a eliminat cea mai importanta dezbatere din campania pentru europarlamentare - cea cu privire la temele europene, la modul in care Romania poate maximiza sansele integrarii si minimiza consecintele negative ale integrarii europene.
Campania televiziunilor pentru europarlamentare a fost neprofesionista. Au fost evitate tocmai marile dezbatari si controverse, la care sa participe simultan sefii de partide si eurocandidatii, expertii in probleme europene, ziaristii neafiliati la marile grupuri de interese, si in care voci din public sa poata interveni.
Nu vom avea in Parlamentul UE reprezentanti mai buni sau mai rai decat in Parlamentul Romaniei. Poate Basescu sa mai faca inca zece referendumuri pentru sistemul de vot, marile deficiente ale democratiei autohtone nici nu deriva din sistemul de vot si nici nu le elimina prin sistemul de vot. Din democratia cercului vicios nu se poate iesi prin solutii improvizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.