Seful Guvernului sarb a insistat ca "o recunoastere a unui Kosovo independent de catre America sau orice alta tara nu poate schimba nimic si nu poate transforma un fapt ilegal intr-un lucru normal". O cu totul alta opinie pare sa aiba presedintele sa
Seful Guvernului sarb a insistat ca "o recunoastere a unui Kosovo independent de catre America sau orice alta tara nu poate schimba nimic si nu poate transforma un fapt ilegal intr-un lucru normal". O cu totul alta opinie pare sa aiba presedintele sarb Boris Tadic, care crede ca un compromis este inca posibil si ca Belgradul va prezenta la negocierile de la Baden, o noua propunere de "autonomie esentiala" pentru Kosovo. Exista insa tot mai multe semnale conform carora Serbia isi focalizeaza acum atentia asupra actiunilor pe care trebuie sa le faca in cazul in care Kosovo isi va declara unilateral independenta, in scurta vreme, cu sprijinul recunoasterii unor puteri occidentale. Iar unii analisti se asteapta la o multime de masuri de obstructionare, cum ar fi protestele de strada si blocarea drumurilor. Reuniunea de azi este ultima, inaintea termenului-limita de 10 decembrie stabilit de mediatori pentru gasirea unei solutii pentru statutul final al Kosovo, provincie sarba cu populatie majoritar albaneza aflata sub administratia ONU din 1999, dupa conflictul dintre fortele guvernamentale sarbe si separatistii etnici albanezi si interventia aeriana a NATO. Doi ani de negocieri nu au permis gasirea unui acord, iar albanezii din Kosovo au amenintat ca vor declara independenta imediat dupa 10 decembrie, solutie sustinuta de SUA si unele dintre aliatele lor din Europa. In schimb, Rusia, aliat traditional al Serbiei, sustine Belgradul in incercarea sa de a-si pastra controlul asupra provinciei. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.