Discutiile de saptamana trecuta din Bulgaria dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si cei ai Bisericii Ortodoxe Ruse au luat o turnura neasteptata, fiind lansata propunerea unei patriarhii autocefale la Chisinau. O astfel de solutie ar duce
Discutiile de saptamana trecuta din Bulgaria dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si cei ai Bisericii Ortodoxe Ruse au luat o turnura neasteptata, fiind lansata propunerea unei patriarhii autocefale la Chisinau. O astfel de solutie ar duce la o unificarea celor doua mitropolii de la Chisinau - Mitropolia Basarabiei, subordonata Bisericii Ortodoxe Romane si Mitropolia Moldovei, subordonata Bisericii Ortodoxe Ruse - cu efectul imediat de subordonare a ierarhilor care au tinut de Bucuresti in fata ierarhilor care au tinut de Moscova. Stirea a nelinistit mediile ortodoxe romanesti monahale si ale laicatului.
Mitropolia Basarabiei subordonata Patriarhiei Romane a fost reactivata de Patriarhul Teoctist in 1993, fiind recunoscuta la Chisinau abia in 2003 in urma unui proces castigat la CEDO. Desfiintarea acesteia in favoarea Mitropolia Moldovei ar insemna practic distrugerea singurului act de reunificare reusit de Romania dupa revolutia din decembrie 1989. In plus aceasta mutare ar fi in folosul actualului presedinte Vladimir Voronin care, urmand exemplul lui Vladimir Putin, a avut in ultimii ani mai multe initiative de subordonare fata de mitropolitului Vladimir al Bisericii moscovite, in ciuda ideologiei comuniste de la care se revendica. Vladimir Voronin a mers pana la a afirma ca Iisus Hristos a fost unul din primii comunisti ai planetei, asta in cursul uneia din multele sale afisari in prezenta inaltilor ierarhi ai Mitropoliei Moldovei. Afirmatia lui Vladimir Voronin a fost intarita de la Bucuresti de Vladimir Tismaneanu, care a declarat recent ca comunismul este "o erezie crestina".
Ciudatenia pretentilor si solutiilor de la Bucuresti
Toata discutia intervine dupa ce Rusia a fost provocata in mod exagerat de la Bucuresti prin reactivarea Episcopiei de Dubasari, cu pretentii asupra Transnistriei. Reprezentantii Patriarhiei Romane si ai celei Ruse reuniti in Bulgaria saptamana trecuta nu au ajuns la o intelegere in privinta jurisdictiei Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in Moldova, intre cele doua structuri bisericesti existand neintelegeri cauzate de reactivarea a trei episcopii pe teritoriul basarabean - apreciat ca "teritoriu canonic rusesc" -, dintre care una cu jurisdictie asupra Transnistriei. Dupa incitarea Patriarhiei Rusiei, urmeaza negocierea din Bulgaria si solutia salvatoarea: cedarea Mitropoliei Basarabiei prin autocefalie. Potrivit Patriarhiei Romane, delegatia romana ar fi propus, ca ultima solutie, acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, insa partea rusa nu a dat inca un raspuns in acest sens.
"Dialogul dintre cele doua Patriarhii s-a reluat dupa opt ani si s-a desfasurat intr-o atmosfera de fratietate ortodoxa, fiecare dintre parti prezentand punctul sau de vedere", se arata intr-un comunicat de vineri al Patriarhiei Romane.Cele doua delegatii au convenit asupra necesitatii "cooperarii fratesti" si continuarii dialogului atat pe plan local, intre cele doua Mitropolii existente astazi in Republica Moldova, cat si intre cele doua Patriarhii ortodoxe "care trebuie sa ajute Ortodoxia din acest stat independent sa-si dezvolte activitatea sa misionara si pastorala intr-o vreme a secularizarii si a proliferarii sectelor". Sintagma politica "stat independent" intr-un document al BOR sare in ochi tinand cont de faptul ca Patriarhia Romana prin eforturile din urma ale regretatul Patriarh Teoctist si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a recunoscut niciodata, din 1941 incoace, desfiintarea Mitropoliei Basarabiei si, ca atare, nu ar avea cum sa recunoasca oficial o Biserica a Republicii Moldova.
Moscova face ce stie
Patriarhia Rusa a anulat o intalnirea cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) care ar fi trebuit sa aiba loc la Moscova in 19-20 noiembrie, dupa ce Patriarhia Romana a autorizat reactivarea a trei episcopii romanesti in Republica Moldova, apreciat ca teritoriu canonic rusesc.
"Am considerat intotdeauna ca nu trebuie sa incalcam randuielile canonice care nu permit crearea unei jurisdictii pe teritoriul alteia. Ceea ce s-a intamplat acum reprezinta o incalcare grava a randuielilor canonice, iar acest pas este indreptat spre distrugerea unitatii sfintei Ortodoxii", arata presedintele Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, intr-un comunicat aparut pe site-ul oficial al Patriarhiei Ruse. Acesta a amenintat ca "actiunile Patriarhiei Romane nu vor ramane fara urmari". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.