Siria a anuntat ieri ca va participa la reuniunea internationala consacrata situatiei din Orientul Mijlociu care se va desfasura incepand de maine intr-o baza militara SUA, la Annapolis, sub patronajul lui George W. Bush. Spre surprinderea organizato
Siria a anuntat ieri ca va participa la reuniunea internationala consacrata situatiei din Orientul Mijlociu care se va desfasura incepand de maine intr-o baza militara SUA, la Annapolis, sub patronajul lui George W. Bush. Spre surprinderea organizatorilor si Arabia Saudita a facut public faptul ca va fi prezenta la summitul din America, desi acest stat manifesta o opozitie constanta fata de Israel. Damascul, care anterior sustinea ca nu va fi prezent la reuniunea de la Annapolis, va fi reprezentat de ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Faysal Mekdad, si nu de ministrul de externe, Walid Mouallem. Celelalte tari arabe care vor participa la reuniunea cu cei mai inalti conducatori israelieni si palestinieni vor fi reprezentati la nivel de sefi de diplomatii. Aproximativ 15 state arabe urmeaza sa participe la conferinta de maine din SUA, al carei scop este relansarea procesului de pace dintre Israel si palestinieni sub egida presedintelui american George W. Bush. Siria a asteptat acest moment de dinaintea reuniunii pentru a-si anunta participarea, conditionand prezenta sa la Annapolis de includerea pe ordinea de zi a problemei platoului Golan, ocupat de Israel in 1967 si anexat in 1981 si crearea premiselor formarii unui stat palestinian. Washingtonul a propus, la finele saptamanii trecute, tarilor arabe care vor participa la reuniunea de la Annapolis, sa creeze un comitet de supraveghere vizand problema israeliano-palestiniana si sa organizeze, in ianuarie anul viitor, la Moscova, o reuniune consacrata dosarelor sirian si libanez. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.