"Comisia Europeana propune introducerea unor limite in acordarea subventiilor, prin plafonarea nivelului maxim si minim acordat. Aceasta masura va afecta Polonia si Romania, unde exista cele mai multe gospodarii de mici dimensiuni", a declarat minist
"Comisia Europeana propune introducerea unor limite in acordarea subventiilor, prin plafonarea nivelului maxim si minim acordat. Aceasta masura va afecta Polonia si Romania, unde exista cele mai multe gospodarii de mici dimensiuni", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, informeaza Mediafax. Propunerea Comisiei, care face parte dintr-un set de propuneri pentru reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), vizeaza cresterea nivelului minim al suprafetei pe care un fermier trebuie sa o lucreze pentru a primi subventie. In acelasi timp, CE propune limitarea sprijinului financiar acordat fermelor mari. In cazul nivelului maxim al subventiei, masura are ca scop eliminarea sprijinului pentru fermele de dimensiuni foarte mari. In prezent, subventiile din fonduri UE sunt acordate in Romania agricultorilor care au cel putin o suprafata de teren de un hectar, iar masura propusa de Comisia Europeana ar ridica acest plafon la 5-10 ha, astfel ca fermele de mici dimensiuni care produc in special pentru consum propriu nu vor mai putea beneficia de subventie, potrivit presedintelui federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae. De altfel, reprezentantul federatiei a aratat ca nu este de acord cu propunerile Comisiei, care ar dezavantaja Romania, din cauza numarului mare de ferme de subzistenta. "Sindicatele din Federatie nu sunt de acord cu acest document. Nu suntem pregatiti sa eliminam subventiile pentru fermele mici fara sa le oferim o alternativa (...) Peste 40% din ferme sunt de subzistenta si este prea devreme pentru aplicarea acestei propuneri", a declarat Stefan. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.