La cinematografele Elvira Popescu, Pro, Europa si Cityplex din Bucuresti se va derula simultan cea de a XI-a editie a Festivalului Filmului Francez (FFF), in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie. Au fost selectionate 31 de filme.
Prima proiectie
La cinematografele Elvira Popescu, Pro, Europa si Cityplex din Bucuresti se va derula simultan cea de a XI-a editie a Festivalului Filmului Francez (FFF), in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie. Au fost selectionate 31 de filme.
Prima proiectie a festivalului este programata in aceasta seara, la ora 20.00, la Cinema Pro. Este vorba despre lungmetrajul de animatie "Persepolis" (foto sus) de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud dupa benzile desenate ale aceleiasi Satrapi. Actiunea se petrece in Teheranul (Iran) anului 1978, cateva dintre personaje imprumutand vocile de la actritele Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve si Danielle Darrieux. Eroina este o fetita de opt ani - Marjane - crescuta intr-o familie moderna si cultivata, care va cunoaste ororile "comisarilor revolutiei" si sfarseste prin a fi trimisa la Viena unde, ajunsa la 14 ani, traieste o a doua revolutie, personala. "Persepolis" va reprezenta Franta la categoria "Film strain" in competitia pentru Oscar si, de asemenea, a figurat in selectiile oficiale ale festivalurilor din Toronto, Telluride, New York.
Noua formula a FFF, lansata anul trecut, "se imbogateste si se diversifica", spun organizatorii. In afara de cele sapte fime din sectiunea "Avant premiere", ampla retrospectiva consacrata lui Olivier Assayas (stanga jos) - in care vor fi prezentate filme care, foarte curand, vor rula pe ecranele romanesti -, "Prim planul" dedicat actritei Ludivine Sagnier, dar si "Noaptea Alba" a cinematografiei franceze organizata la Institutul Francez vor sta marturie vivacitatii, deschiderii si modernitatii creatiei cinematografice franceze. Pe langa bucuresteni, la festival va avea acces si publicul din Iasi, Cluj si Timisoara. La FFF sunt programate si intalniri cu cinefilii; la sectiunea "Formidabil", sase critici romani vor explica asistentei de ce au optat pentru un anume film frantuzesc ca fiind "formidabil"; lui Cristian Mungiu i se va da "Mana libera...", iar seminarul franco-roman va avea ca tema studiul cinematografiei actuale. Printre invitati se numara regizorul Pascal Thomas, actrita Annelise Hesme si scriitorul-scenarist Philippe Claudel (dreapta jos) care vor fi prezenti pentru a demonstra afinitatile elective dintre cinematografia franceza si cea romaneasca, pe care recentul premiu "Palme d'Or" de la Cannes le-a pus in mod deosebit in valoare.
Ca si in anii precedenti, cine cumpara un bilet la filmele din sectiunea "Formidabil", il primeste gratuit pe al doilea pentru un alt film din aceeasi sectiune. Informatii suplimentare se pot gasi la adresa www.culture-france.ro.
Autografe in avanpremiera lansarii
Philippe Claudel, unul dintre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani - al carui ultim roman "Relatarea lui Brodeck" (in curs de aparitie in colectia "Biblioteca Polirom"), inscris anul acesta in competitia pentru castigarea Premiului Goncourt, a fost recompensat cu Premiul Goncourt des Lyceens - isi va prezenta azi, in avanpremiera, acest roman la Libraria Carturesti din Bucuresti (ora 15.00).
Va urma si o sesiune de autografe, iar de la ora 18.00, la Cafeneaua Lucky 13 va avea loc lectura bilingva din "Relatarea lui Brodeck" (autorul si traducatorul Claudiu Komartin). Polirom a mai publicat, de acelasi Claudel, "Suflete cenusii".
Maine, de la ora 16.00, Claudel va sustine, la Universitatea "Ovidius" din Constanta, o conferinta urmata de o lectura publica. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.