Curtea de Apel Timisoara va trebui sa indrepte astazi greseala a trei judecatori din cadrul aceleiasi instante care au silit societatea Hercules SA, care administreaza Complexul Hotelier Minerva din Baile Herculane, printr-o sentinta cel putin bizara
Curtea de Apel Timisoara va trebui sa indrepte astazi greseala a trei judecatori din cadrul aceleiasi instante care au silit societatea Hercules SA, care administreaza Complexul Hotelier Minerva din Baile Herculane, printr-o sentinta cel putin bizara (facsimil 1), sa plateasca daunele produse de alte firme care au gestionat in trecut hotelul.
Practic, intre S.C. Hercules S.A. Baile Herculane, in calitate de locator, si S.C. Gerom Librimir S.R.L. Timisoara (transformata ulterior in S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L.), in calitate de locatar, s-a incheiat contractul de locatie nr. 1175/10.06.1993, prin care prima societate a preluat gestiunea Complexului Minerva, din structura locatorului, amplasat in statiunea Baile Herculane.
Intrucat locatarul nu si-a onorat obligatiile, Hercules a trecut la rezilierea contractului, in baza unui pact comisoriu stipulat in contract. Chiar Tribunalul Dolj, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, a dispus, in dosarul 649/C/1998, evacuarea locatarului din Complexul Minerva, pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. A fost intocmit si un proces verbal, cu ocazia punerii in executare a hotararii de evacuare, de catre executorul judecatoresc, in care se precizeaza ca bunurile reclamate de S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L. au fost predate in custodia S.C. Hercules S.A (vezi facsimil 2). La evacuare a participat si administratorul judiciar al S.C. Grand Hotel Minerva 2002 S.R.L., care s-a obligat ca in termen de cinci zile de la incheierea inventarierii sa se prezinte pentru valorificarea inventarului si apoi sa ridice bunurile proprietatea debitoarei. Acest lucru nu s-a materializat insa nici dupa 30 de luni, cu toate insistentele societatii Hercules S.A. Pe fir a intrat insa societatea SC Mig Air Condition SRL care are de recuperat anumite sume de bani de la SC Grand Hotel Minerva. In final, buni de plata au iesit in opinia instantei timisorene, care a infirmat alte doua decizii favorabile ale justitiei din Craiova si Timisoara, societatea Hercules.
Magistrati partinitori
Chiar daca firma Grand Hotel Minerva a plecat din afacere, aceasta a ramas cu datorii mari fata de vechii sai furnizori. Cum era firesc, acesti creditori au incercat sa-si recupereze paguba. Cum sereleul a intrat, insa, in faliment, cei care aveau de incasat bani s-au vazut, practic, pagubiti. In speranta ca vor mai recupera cate ceva, o parte dintre creditori s-au repezit asupra hotelului Minerva, unul dintre cele mai mari din Baile Herculane. Printr-un contract din 2004 se incheia practic orice legatura intre datornicii de la Grand Minerva si hotelul cu acelasi nume. Mai mult, doua instante de judecata au respins actiunea de recuperare a banilor, directionata catre SC Hercules. Creditorii nu s-au lasat, insa, si, luna trecuta, completul de judecatori ai Curtii de Apel Timisoara, din care faceau parte magistratii Florin Motiu, Anca Buta si Petruta Micu, a intors toate sentintele date pana in acel moment. Judecatorii au dispus ca banii pe care ii avea de dat firma falimentara sa fie recuperati pe seama hotelului. Care hotel, incepand din 2006 avea practic un alt proprietar. Care acum este supus, potrivit deciziei magistratilor, lichidarii. Judecatorii care au dat aceasta decizie au fost reclamati si se afla acum in atentia Consiliului Superior al Magistraturii.
Interes major in jurul hotelului
Parte in dosar ca intervenient, firma Mig Air pretinde pentru niste bunuri despre care s-a stabilit ca au fost achitate de Grand Hotel Minerva si care in ralitate fac obiectul unui contract de leasing. Practic, datorita acestui contract, Mig Air a intrat la masa credala fara a proceda la reposesie conform clauzelor firesti ale unui contract de leasing. Ziarul ZIUA se afla in posesia unui document care atesta faptul ca s-a efectuat o plata de aproximativ 12 miliarde de lei vechi, desi Mig Air sustine ca nu a primit decat 1,4 de miliarde, de la executorul judecatoresc, in urma lichidarii. Amanuntele vor fi prezentate pe larg in urmatoarele editii ale ZIUA. Interesul pentru Complexul Minerva din Baile Herculane este unul enorm. Si printr-o alta firma, Air Travel, dar care are acelasi actionariat ca si Mig Air, incearca sa puna mana pe hotel. Air Travel are un contrcat de inchiriere, incheiat cu societatea falimentara. Conform acestuia, Air Travel are dreptul de a administra doua etaje ale hotelului, pe o perioada de patru ani, plata fiind una cu adevarat ridicola, de doi euro per client. Cu alte cuvinte, firma Mig Air care a montat niste instalatii de aer conditionat, de comun acord cu societatea Grand Hotel Minerva la un pret mult exagerat, si o alta, dar cu aceiasi actionari ca prima, Air Travel, cu care s-a semnat pentru administrarea a doua etaje ale hotelului, incearca din rasputeri sa puna mana pe complexul balneo-climateric din Baile Herculane. Trebuie spus ca acest tandem de firme a mai preluat, de la societati falimentare alte doua hoteluri, mai mici ce-i drept, in localitatile Alba Iulia si Constanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.