Parlamentul bulgar a adoptat ieri cota unica de impozitare de 10 la suta, cea mai redusa din Europa si printre cele mai scazute din lume, relateaza site-ul Novinite.com.Cota unica de impozitare din Bulgaria va fi printre cele mai reduse din lume, coborand cu mult sub nivelul actual care variaza intre 20 si 24 la suta.
De cand Estonia a adoptat in 1994 sistemul taxei unice, beneficiind de o crestere economica semnificativa, majoritatea tarilor est-europene au devenit interesate de acest sistem, menit sa atraga investitori straini si sa sporeasca transparenta. Slovacia, Romania, Albania si multe foste republici sovietice au adoptat sistemul cotei unice.Amendamentul propus de Cabinetul bulgar a atras insa dezbateri tensionate in cadrul Parlamentului.
"Acest sistem de impozitare va incuraja si mai mult inechitatea sociala in Bulgaria", este de parere deputatul socialist Georgi Bliznashki. Intr-o tara unde economia neagra este estimata la 30-40 la suta, sistemul cotei unice de impozitare este singura modalitate de constrangere a oligarhilor si bulgarilor bogati sa plateasca taxele, a ripostat fostul premier si liderul partidului de dreapta Democrati pentru o Bulgarie Puternica (DSB), Ivan Kostov. (E.I.)