Evolutia din aceasta campanie electorala a democratilor ii va da, pe linga cele previzibile, alte citeva teme de gindit sefului statului.

Jocul prea rigid al democratilor este una dintre marile si putinele surprize ale unei campanii electorale din care au cam lipsit surprizele. Nu ma refer la mesajul politic saracacios pe care l-au propus electoratului (cind l-au propus) cei de la Partidul Democrat. In privinta acestuia, intr-un fel, din punct de vedere tactic, ceea ce au facut democratii a fost bine si eficient: PD are acum asigurata, aproape in orice conditii, cea mai substantiala cota electorala si ar fi fost, pe de o parte, imposibil sa o mai creasca, iar pe de alta, neplacut pentru democrati sa o scada, aruncind pe piata idei pe care nu au avut timp sa le invete suficient de bine. In alt fel, saracia de mesaj electoral a democratilor confirma statutul de „vampir basescian" al PD si asta nu e deloc promitator pentru ei, in perspectiva. Totusi, la precedentele alegeri, dar si la alegerile din 2000, intr-o masura mai mica totusi decit in 2004, PD a fost un partid cu nerv, vioi, distinct; e adevarat, atunci Traian Basescu era, si din punct de vedere formal, in interiorul partidului.

Insa Partidul Democrat a jucat rigid in aceasta dubla campanie si intr-o zona in care aceasta tactica este contraindicata: in chestiunea votului uninominal (VU). Convertiti pe ultima suta de metri la varianta radicala de VU - cea pentru care Traian Basescu a declansat referendum -, democratii nu au convins ca ar fi cu adevarat interesati de reforma sistemului electoral. De ce spun asta? Nu in primul rind fiindca pina acum o luna si ceva, PD pleda inflacarat cauza VU - varianta Pro Democratia, ci pentru ca, dindu-se inca o data peste cap si aliniindu-se cuminte in spatele lui Traian Basescu, l-au lasat pe acesta sa se lupte aproape singur pentru cauza referendumului. Argumentul ca PD era in campanie electorala pentru europarlamentare nu tine. Intii, fiindca prezenta democratilor in aceasta campanie a fost extrem de discreta. Apoi, pentru ca nu li s-a interzis niciunde sa sustina vadit si constant varianta de VU pentru care si ei au optat acum.

PD a servit, in campania pentru referendum, o lectie de ipocrizie si de oportunism. Inca una, pentru cei care nu au iluzii. Si una de care Traian Basescu nu ar trebui sa treaca usor.