Alternativii americani si producatorii noului serial se cearta la tribunal pentru un barbarism lingvistic.

Membrii trupei Red Hot Chili Peppers i-au dat luni in judecata pe producatorii serialului „Californication". Rockerii sustin ca titlul comediei ar exploata faima de care acest nume se bucura din 1999, cind trupa lansa celebrul album „Californication" si hitul omonim. De cealalta parte, piritii spun ca numele e un bun comun care exista in engleza americana dinaintea aparitiei albumului.

Liderul trupei Red Hot Chili Peppers, Anthony Kiedis, spune ca buclucasul cuvint „Californication" reprezinta o marca a unui CD, a unui clip si a unui hit, definitorii pentru cariera formatiei. „Prin urmare, nu e corect ca un show de televiziune sa ne fure identitatea", explica vocalistul. El acuza compania care a realizat comedia, Showtime Networks, de concurenta nedreapta, de demonetizarea numelui si de imbogatirea ilegala pe seama unui titlu „faimos, bine conturat si cu asociatii clare in mintea consumatorului", informeaza Associated Press (AP). In plus, Red Hot Chili Peppers mai cer despagubiri producatorului executiv Tom Kapinos, precum si altor doua companii de productie.

Impricinatii se pare ca stiu deja ce cale de aparare vor alege. In vara acestui an, Kapinos declara reporterilor din Beverly Hills ca prima oara cind a auzit cuvintul „californication" a fost intr-un context referitor la statul Oregon. „Dupa cite stiu, in anii ’70 existau afise cu mesajul «Nu californicati Oregonul», pentru ca tot mai multi californieni se mutau in acea regiune, iar formula asta mi s-a parut a fi extraordinara pentru productia noastra", motiveaza Kapinos, citat de AP.

Serialul „Californication" este difuzat din aceasta luna si pe HBO Romania, in centrul povestii aflindu-se un scriitor (David Duchovny) care ramine in pana de inspiratie, trece prin crize erotice si nu mai e in stare sa relationeze cu fiica sa si fosta sotie. „Daca stii ca Hollywoodul se afla in California si daca ai idee ce fel de filme se toarna aici, atunci ai inteles totul despre showbiz si Californication", spune Duchovny (foto), citat de BBC.

Totul despre sex Comedia amara „Californication" a fost catalogata de critici drept „socanta" sau drept „cea mai murdara productie tv din ultima vreme", potrivit BBC News. „«Californication» incearca sa ia peste picior ipocrizia si iluziile Hollywoodului, dar nu are destula vina pentru a reusi sa ne convinga", scrie cronicarul de la „New York Times". Datorita secventelor erotice abundente, comedia a fost catalogata drept o versiune masculina a seriei „Totul despre sex". In aparare, Duchovny spune ca, in „Californication", sexul apare intotdeauna in contexte firesti, si nu drept ceva gratuit, cum se intimpla in serialul celor patru aventuriere newyorkeze.

Aflati cind si unde puteti urmari serialul „Californication" pe www.cotidianul.ro/select