Mai sunt cateva zile pana la Referendum. Desi nu si-a luat concediu fara plata, Traian Basescu a lasat balta Presedintia pentru a bantui prin tara in ipostaza de chibit electoral al formatiunii lui Emil Boc. Seara de seara, domnia sa  e pr
Mai sunt cateva zile pana la Referendum. Desi nu si-a luat concediu fara plata, Traian Basescu a lasat balta Presedintia pentru a bantui prin tara in ipostaza de chibit electoral al formatiunii lui Emil Boc. Seara de seara, domnia sa  e prezent pe micile ecrane, gata s-o intreaca in frecventa aparitiilor pe de mult disparuta Elodia. Cu toate acestea, domnul presedinte nu conteneste a se smiorcai ca presa oligarhilor il boicoteaza. Urmare a acestui boicot ­ sustine domnul presedinte ­ s-ar putea ca romanii sa nu vina la Referendum. Demagogia ieftina practicata in aceste zile de agentul electoral PD sare in ochi imediat. Nu de asta ne vom ocupa.


Ne vom ocupa de trucul politicianist la care apeleaza Traian Basescu nu de azi de ieri, ci de multa vreme, de cand s-a facut stab. Un truc interesant, care merita studiat, deoarece el explica succesul lui Traian Basescu in Romania de telenovela. Un truc de care ar trebui sa tina cont adversarii sai din batalia politica. Traian Basescu are uriasul talent de a exagera pana la proportii fanteziste rezistenta la o idee de-a sa. Intreaga cariera a actualului presedinte a fost marcata de crearea unor situatii in care domnia sa era David, iar adversarul, Goliat. Consiliul municipal nu era, in realitate, un adversar atat de puternic al initiativelor primarului Traian Basescu, incat acesta din urma sa nu poata face nimic. Pentru a-si justifica ineficienta, Traian Basescu a manevrat in asa fel incat rezistenta Consiliului municipal a luat infatisari de basm. Prin supradimensionarea puterii Consiliului Municipal, Traian Basescu si-a asigurat postura in care se simte de minune: cea de Luptator singuratic, indraznet pana la vitejie, de Fat-Frumos cu forte uriesesti. Un joc abil la doua capete. Daca initiativa sa cade, Traian Basescu se da victima, daca initiativa sa trece, Traian Basescu se da erou.


O interesanta adoptare la vremurile democratice a propagandei din vremurile stalinismului. Desi chiaburii, patronii, adversarii regimului comunist  in general erau firavi prin raportare la puterea de stat de care dispunea regimul, propaganda ii infatisa ca pe o Forta dusmanoasa urieseasca. Si astfel, chiaburul ameninta ditamai regimul prin faptul ca nu-si prasea porumbul, iar activistul, Fat-Frumosul vremii, devenea erou prin faptul ca reusea sa contracareze acest sabotaj. Trucul supradimensionarii Dusmanului a fost aplicat cu brio de Traian Basescu in cazul votului uninominal. La inceput, votul uninominal a fost infatisat drept un panaceu absolut. Introducerea sa a trecut imediat drept un moment de aducere pe pamant Romanesc a Raiului jinduit. Asa cum, de altfel, propaganda comunista infatisa cooperativizarea agriculturii, n-au curaj sa se pronunte public.


Odata creata isteria, Traian Basescu a trecut la cea de-a doua etapa: supradimensionarea rezistentei la initiativa sa mareata. In cel mai pur stil stalinist, adversarii votului uninominal au fost taxati drept dusmani ai poporului. E drept, cu nici doi ani in urma, domnia sa sustinea ca votul uninominal e o prostie. N-are importanta. Romanii au memorie scurta. Si pe aceasta slabiciune se bazeaza Traian Basescu. Mai mult si mai grav, procedurile parlamentare de votare a Legii ­ prin natura lor greoaie si complicate, dar necesare, pentru ca de asta democratia pariaza fundamental pe Parlament, pentru a scoate legi bune din indelunga cumpanire ­ au fost taxate drept rezistenta la votul uninominal.


Un presedinte al unei tari democratice trebuie sa stie ca lucrul lent, cu dezbateri pro si contra, cu amendamente tine de specificul Parlamentului. Facandu-se smechereste ca nu stie, Traian Basescu a taxat trecerea legii prin Parlament drept o rezistenta la votul uninominal si, in consecinta, a purces la somarea iresponsabila a Parlamentului. Intr-o Romanie cu o slaba constiinta a democratiei, gestul a starnit aplauze. Visul multor romani ramane decizia rapida, venita de la un Conducator. Legi, proceduri sunt fara insemnatate cand Traian Basescu, ministru al Transporturilor, a dat afara un functionar, a anulat o licitatie in dispretul legii, a starnit racnete de entuziasm. Acum, gesturile autoritare ale lui Traian Basescu sunt platite din greu de la buget. Din banii tuturor romanilor, desigur. Intarzierea din Parlament nu-si avea cauza in ostilitatea fata de votul uninominal, ci in controversa privind formula de vot. PNL si PD impartaseau formula Pro-Democratia, PSD voia formula votului majoritar in doua tururi. Dupa ce a exagerat pana la nivel de telenovela rezistenta Parlamentului, inclusiv a PSD, iata-l pe Traian Basescu laudand formula PSD de vot nominal, cea pentru care s-a blocat discutia. Acum si-a gasit un nou adversar: presa. Dupa ce-si va vedea visul implinit, cel al unui PD ca partid-stat, ce adversar va mai inventa pentru a-si justifica neputinta?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.