Pasionali in amor, fotbal si politica, romanii se indreapta fara chef spre alegerile europarlamentare de duminica. Primele din istoria noastra balcanica si zbuciumata. Pentru ca miza indiferentei sa creasca, cireasa de pe tortul electoral este si un
Pasionali in amor, fotbal si politica, romanii se indreapta fara chef spre alegerile europarlamentare de duminica. Primele din istoria noastra balcanica si zbuciumata. Pentru ca miza indiferentei sa creasca, cireasa de pe tortul electoral este si un referendum despre votul uninominal. E mai mult decat previzibila o participare foarte redusa la vot si o invalidare a "intoarcerii la popor". Ca sa citez o expresie draga sefului statului, nu va fi o participare de 50% plus unu, pentru o legitimare democratica a votului. Estimarile sunt ca aproape 60% din populatia Romaniei nu va veni duminica la urne. Va fi inca o confirmare (a cata oare?) ca agenda puterii este complet diferita de cea a cetatenilor simpli, profund marcati de griji, lipsa banilor, probleme de sanatate si o birocratie sufocanta oriunde merg.   


Se implinesc trei ani de cand la putere a venit cuplul Traian Basescu - Calin Popescu Tariceanu. 25 noiembrie poate insemna pentru fiecare roman si un moment de reflexie. Cinci minute se pot gandi la promisiunile si realizarile actualilor guvernanti. Au timp sa se intrebe daca traiesc bine. Si daca felul in care arata acum scena politica ii multumeste. E adevarat ca alegerile pentru Parlamentul European nu se refera in mod direct la nivelul de trai din Romania, la pensii si liste compensate de medicamente. Dar cele care cer votul sunt tot partidele, iar evaluarea popularitatii lor se face prin procentele obtinute duminica.


In trei ani s-au inceput multe si nu s-a terminat mai nimic. Sunt sosele, autostrazi, bulevarde si stradute intr-un santier continuu. Se lucreaza incet si prost, cu sume uriase. Spitalele sufera in continuare de lipsa cronica de finantare. Clinicile pentru copii sunt infricosatoare prin lipsa de echipamente medicale moderne si starea cladirilor.
Acum insa, pe ultima suta de metri a campaniei electorale, s-au marit niste pensii si ceva salarii la stat. Concomitent, o inflatie ingrijoratoare si-a facut aparitia cu o depreciere grava a leului, de 10% intr-o luna. Bineinteles, primul afectat e cetateanul simplu, care cumpara mai putin si plateste mai mult la intretinere. Ce se da cu o mana se ia cu doua, subtil, prin mecanisme politico-economice consacrate in laboratoarele puterii.


Ceea ce insa a inceput acum trei ani si nu cred sa existe vreo sansa de finalizare este scandalul politic intre taberele puterii. Fratii de sange politic portocaliu s-au luat la harta din primele zile ale guvernarii. Liberalii si democratii, condusi de Calin Popescu Tariceanu si de Traian Basescu, au trecut mult prea repede la bataia politica in vazul lumii dupa euforia pupaturilor castigatoare.


E ca si cum un cuplu s-ar desparti cu toata vesela sparta imediat dupa luna de miere. Trebuie sa recunoasteti ca ce traim in ultimii trei ani este un OTV politic, cu audienta mare la publicul dornic de ciondaneala pana in zori, cu dezvaluiri incendiare despre oligarhii personali si decedatii mamicii adversarului.


In aceasta pseudocampanie electorala, presedintele Traian Basescu a tras hais si premierul Tariceanu cea. Unul a vorbit numai despre uninominal, altul s-a concentrat exclusiv pe europarlamentare. Confuzia electoratului a sporit dupa ciorovaiala nesfarsita a celor doi, prin abordarea unor teme diferite, prin acuzatii grave aduse Guvernului si Parlamentului. De dragul decredibilizarii unor oameni aflati temporar in fruntea lor, seful statului vrea sa distruga orice bruma de incredere a cetateanului simplu in institutii fundamentale pentru democratie. Sa nu se mire domnia sa daca aceleasi perceptii le vor avea romanii si cand cele doua institutii vor fi dominate de Partidul Democrat. Sau poate nu-l intereseaza.


Tabloul realizat la data de 25 noiembrie 2007 va surprinde o ipostaza neplacuta pentru Romania. Basescu hais, Tariceanu cea. Iar tara, o caruta abandonata la raspantia drumurilor europene, prada buna pentru hotii de cai care vor s-o foloseasca pana la urmatorul jaf. Cei multi si amarati vor ramane cu paiele cazute din caruta, pe marginea drumurilor asfaltate de trei ori si cu doua randuri de bordura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.