In lume, ocupam „abia" pozitia a patra, cu 96 de taxe care trebuie platite intr-un an de o firma.

Romania se afla pe pozitia a patra in lume si pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca intr-un an, cu 96 de impozite si taxe, nivel de peste doua ori mai mare decit cel din alte state europene, precum Polonia si Slovacia, potrivit PwC.

Romania a urcat o pozitie in clasament fata de editia din anul 2006, cind numarul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89.

In acest an, pe primele trei pozitii in lume dupa numarul de taxe platite de o companie intr-un an se afla Belarus - 124 de taxe, Uzbekistan - 118 si Ucraina - 99, se arata in raportul „Paying Taxes 2008", realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si de Banca Mondiala, care a analizat 178 de tari. Autorii studiului precizeaza ca, desi in Romania si Ucraina a fost introdusa taxa unica de impozitare, numarul mare al celorlalte taxe percepute in aceste tari diminueaza beneficiile acestui sistem de impozitare.

„Numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decit in orice alt stat din Uniunea Europeana, diferenta fiind foarte mare. Locul doi in Uniunea Europeana in functie de acest criteriu este ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, mai putin de jumatate din nivelul din Romania", se afirma in studiu.

In celelalte state din UE, numarul taxelor este mai mic de 30 pe an. Astfel, cele mai multe taxe mai sint percepute in Slovacia - circa 30, in Lituania, Ungaria si in Franta - putin peste 20. Cele mai putine taxe in UE se inregistreaza in Suedia, unde se platesc doar doua impozite, in Letonia - 7, Portugalia, Spania si in Marea Britanie - cite 8.

„In Romania, dintre cele 96 de taxe, 60 sint in domeniul fortei de munca, intr-un an o companie fiind obligata sa realizeze 12 plati pentru fiecare dintre domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj, fondul privind riscul de accidente si pentru inspectia in munca", se spune in raport.

Alte taxe pentru companiile din Romania sint percepute pentru urbanism, mediu, timbru si combustibil - cite una pe an - si cite patru pentru teren, autovehicule, cladiri si pentru veniturile companiei.