CE BEM, CE MÅNCÅM  
Producatorul ne spune ca aceasta ceapa prajita poate fi folosita la salate sau ca adaos la diferite mancaruri. Specialistul nostru, in urma analizei etichetei, ne spune ca mai poate duce si la
CE BEM, CE MÅNCÅM  
Producatorul ne spune ca aceasta ceapa prajita poate fi folosita la salate sau ca adaos la diferite mancaruri. Specialistul nostru, in urma analizei etichetei, ne spune ca mai poate duce si la pierderea capacitatii de functionare normala a organismului.


Consumatorii mai comozi, carora le este greu sa curete o ceapa, sa o spele, sa o toace si sa o puna intr-o tigaie la calit, au acum o varianta mai simpla. De fapt, Knorr le-o ofera. Numai ca exista si aici un inconvenient. Produsul este plin si de alte ingrediente care pun in pericol sanatatea. Lista compozitionala contine: sare (30,3%), potentiatori de aroma (monosodiu glutamat E 621, inozinat unul dintre E 631, E 632, E 633, guanilat unul dintre E 627, E 628, E 628), zahar, ceapa pudra 12%, grasimi vegetale si uleiuri vegetale, amidon de cartof, concentrat de ceapa, extract de drojdie, condimente (piper alb, dafin, seminte de telina, curcuma E 100, chimen, coriadru), acidifiant (acid citric E 330), aroma naturala de ceapa prajita (poate contine extract de mustar). 100 de grame din aceasta ceapa aduc o valoare energetica de 1070,9 kj/ 255,6 kcal si 13,2 g proteine, 27,3 g glucide, 10,4 g lipide.  


ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra ingredientelor periculoase din acest produs: continut foarte ridicat de sare - 30,3%, potentiatori de aroma artificiali, zaharoza, amidon, grasimi vegetale, toate imprimand si o densitate calorica mare. Produsul este obtinut, dupa cum arata si denumirea, prin prajirea cepei in prezenta grasimilor vegetale (nu se specifica sursa botanica si rezistenta la prajire a acestora) si a zaharurilor de tipul zaharozei si amidonului. Studii recente au demonstrat faptul ca prajirea zaharurilor in uleiuri incinse genereaza un produs extrem de neurotoxic si cancerigen, acrilamida. Pe de alta parte, azi este demonstrat ca orice aliment prajit este periculos pentru sanatate. Monoglutamatul de sodiu este incriminat pentru activitatea sa neurotoxica.

Componenta principala a produsului fiind sarea, aceasta trebuie sa ne atraga atentia asupra faptului ca nu trebuie depasita doza de 6 g/zi din acest condiment din cauza efectelor sale adverse asupra sanatatii. Mult mai castigat ar fi consumatorul daca ar folosi ceapa in starea naturala in care reprezinta un valoros si sanatos aliment-condiment.  


CONCLUZII. Produsul nu va fi consumat de persoanele sensibile la ingredientele si aditivii folositi, conchide profesorul Mencinicopschi. Totusi, trebuie evitat cu precadere de copii, de femeile insarcinate si care alapteaza, de persoanele hipertensive, de cei cu afectiuni cardiovasculare, de cei cu boli hepatice, renale, de persoanele cu maladii neurologice si neurodegenerative, de cele cu status proinflamator sistemic, de suferinzii de cancer. De precizat ca aditivul alimentar, monoglutamat de sodiu, E 621, este unul dintre cei mai utilizati aditivi alimentari din industria alimentara, putand fi folosit pentru o gama foarte  larga de produse. De aceea, trebuie sa tinem cont ca pe parcursul unei singure zile in corpul nostru ajung cantitati destul de mari de monoglutamat, care pot avea efecte dramatice mai ales asupra sistemului nostru nervos. De asemenea, inozinatii si guanilatii folositi trebuie evitati de persoanele care sufera de hiperuricemie (guta) pentru ca acesti aditivi nu fac decat sa le accentueze crizele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.