Asa ii spuneau lui Kerouac, scriitorul cu care Cotidianul va propune un rendez-vous miercuri, colegii sai de generatie, printre care se numarau Allen Ginsberg si William S. Burroughs. Biografia autorului pe care Colectia „Literatura" vi-l aduce miercuri e debordanta in spectaculosul ei si i-a asigurat scriitorului materie prima din plin.

Desi un talentat sportiv in tinerete, bun alergator in liceu si intrat la Columbia University cu o bursa destinata jucatorilor de fotbal american, Kerouac a ales sa-si traiasca viata ca un adevarat boem. S-a lasat de facultate si s-a inrolat in marina de unde a fost exmatriculat pe motive psihiatrice, in acte scriind ca suferea de „indiferenta". A locuit o vreme la New York impreuna cu iubita lui, Edie Parker. Atunci i-a cunoscut pe amicii cu care avea sa calatoreasca in intreaga lume, colegii sai de generatie beat si de orgii, Allen Ginsberg, Neal Cassady, John Clellon Holmes, Herbert Huncke si William S. Burroughs.

In 1944, Kerouac a fost arestat pentru complicitate la omor. Prietenul lui Lucien Carr injunghiase un barbat si, dupa savirsirea omorului, i-a cerut ajutorul lui Kerouac pentru a distruge dovezile. Cei doi s-au predat apoi singuri politiei si, pentru ca tatal lui Kerouac a refuzat sa-i plateasca suma stabilita pentru cautiune, el i-a promis iubitei sale Edie Parker ca o ia de nevasta daca va da ea banii necesari pentru a-l scoate din puscarie. Casatoria lor nu a durat decit un an.

Experienta inchisorii i-a folosit pentru ca a transformat intreaga poveste intr-un roman intitulat „And the Hippos Were Boiled in Their Tanks" care insa nu si-a gasit un editor. Scriitorul a mai scris despre crima la care a participat si in volumul „Vanity of Duluoz".

A dus o viata de nomad, calatorind mult si mutindu-se din loc in loc. O vreme a locuit in preajma parcului Ozone din New York, lucru ce i-a facut pe amicii sai sa-l numeasca pe Kerouac „Vrajitorul din Ozone".