Toate comentariile aparute sambata deplangeau evolutia depreciativa a leului fata de euro, moneda unica urcand la jumatate de ban de pragul psihologic de la 3,5 lei, pe fondul unei puternice presiuni pe cumpararea de valuta. Surpriza de proportii ins
Toate comentariile aparute sambata deplangeau evolutia depreciativa a leului fata de euro, moneda unica urcand la jumatate de ban de pragul psihologic de la 3,5 lei, pe fondul unei puternice presiuni pe cumpararea de valuta. Surpriza de proportii insa dupa inchiderea pietei autohtone, cand euro a pierdut aproape doua procente, acesta coborand pe piata londoneza la 3,4160 - 3,4210. Ce a provocat aceasta "vinere nebuna" a leului? Desigur, speculatorii straini care au vandut lei, dupa ce BNR a anuntat cresterea deficitului de cont curent la aproape 12 miliarde de euro, nivel care incepe sa devina nesustenabil, avand in vedere faptul ca acesta este acoperit tot mai putin prin investitii directe straine (conform datelor prezentate vineri de BNR, deficitul a fost acoperit in perioada ianuarie-septembrie in proportie de 42,5 la suta prin investitii straine directe). In acelasi timp, euro se afla pe o panta descendenta fata de dolar, motiv de presiune pe monedele emergente, acestea inregistrand scaderi ca si leul (de exemplu, zlotul s-a depreciat fata de euro pana la 3,6808, pentru ca apoi sa scada la 3,6408). Anuntul facut de Trezoreria americana referitor la balanta de plati a nemultumit investitorii de pe pietele internationale, moment in care euro a inceput sa creasca fata de dolar, iar monedele emergente sa revina la valori mai ridicate. Moneda unica a coborat la valori de 3,4160 - 3,4210 lei, valori care se mai intalneau in data de 9 noiembrie, speculatorii marcandu-si rapid profiturile dupa vanzarile mari de lei de pe parcursul sedintei valutare autohtone. Aceasta se deschisese la valori de 3,4825 - 3,4883 lei, pentru ca apoi euro sa urce pana la 3,4950 lei, cursul mediu anuntat de BNR fiind de 3,4764 lei, fata de 3,4414 lei la inceputul saptamanii. Cursul mediu al dolarului a fost influentat atat de evolutia raportului euro/leu, cat si de paritatea lui fata de euro, ceea ce a facut ca de la 2,3215 lei, pe 9 noiembrie, sa urce vinerea trecuta la 2,3818 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.