Lunea viitoare, ENCICLOPEDICA va rezerva o intilnire cu inteleptii Orientului in monografia lui Danielle Jacquart, „Stiinta araba - o epopee a cunoasterii". Directoare la prestigioasa „École pratique des hautes études" din Paris, unde preda Istoria stiintelor in Evul Mediu, Danielle Jacquart este preocupata, in numeroasele sale studii, de impactul pe care l-a avut un cadru cultural sau altul asupra dezvoltarii stiintelor, fie ca este vorba despre Europa crestina sau despre lumea musulmana.

Danielle Jacquart este cunoscuta mai ales pentru colaborarile sale la opere de sinteza menite sa popularizeze istoria diferitor civilizatii si pentru organizarea expozitiilor stiintifice ale Institutului lumii arabe. Pregatirea sa este una enciclopedica, fiind deopotriva deschisa studiilor de istorie a stiintei, buna cunoscatoare a limbii si culturii arabe si o reputata latinista.

Numeroasele sale lucrari publicate vizeaza adesea istoria medicinei, printre acestea remarcindu-se: „La Médecine médiévale dans le cadre parisien" (1998), „La médecine arabe et l’Occident médiéval" (1996, impreuna cu Françoise Micheau). Tot ea a asigurat si coordonarea unei serii de studii reunite sub titlul „La Formation du vocabulaire scientifique et intellectuel dans le monde arabe" (1994).

In volumul „Stiinta araba - o epopee a cunoasterii", Danielle Jacquart descrie civilizatia araba care s-a indreptat treptat catre stiinta in urma expansiunii musulmane. Intre secolele al IX-lea si al XV-lea, in Orientul Apropiat, in Spania si Asia Centrala ca si la Maghreb, s-au remarcat numerosi savanti in domenii precum astronomia, matematica, optica, medicina sau mecanica. Adoptarea unei limbi comune, cea a Coranului, perseverenta cercetarilor, de-a lungul celor sapte secole, de la un capat la altul al teritoriului musulman, sint motive care indreptatesc regruparea ansamblului de lucrari stiintifice ale inteleptilor sub numele de stiinta araba.

Mai multe despre cultura si arta araba, pe www.cotidianul.ro/select