Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar s-a aflat la "mana" speculatorilor care si-au marcat profiturile dupa maximul istoric 1,4751 dolari, atins de moneda unica in 9 noiembrie.
Miscarea speculativa a inceput inca de luni, cand euro atingea un
Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar s-a aflat la "mana" speculatorilor care si-au marcat profiturile dupa maximul istoric 1,4751 dolari, atins de moneda unica in 9 noiembrie.
Miscarea speculativa a inceput inca de luni, cand euro atingea un minim de 1,4532 dolari, marti euro coborand pana la 1,4522.
Jumatatea saptamanii a adus o revenire peste pragul de 1,47 dolari, care a fost urmata, ca de obicei, de marcari ale profiturilor, astfel ca vineri euro a fluctuat intre un minim de 1,4583 dolari si un maxim, la inchiderea pietelor americane, de 1,4672 dolari.
Evolutia de vineri a fost marcata si de un factor fundamental, Trezoreria americana publicand datele referitoare la balanta de capitaluri din septembrie care a inregistrat un excedent de 26,4 miliarde dolari, dupa un deficit de 70 miliarde dolari in august. Investitorii s-au aratat nemultumiti ca excedentul realizat, avand in vedere ca intrarile de capital, in principal in bonuri de Trezorie si actiuni americane, a fost mai mic decat cel prevazut. Iar lipsa de interes pentru actiunile americane echivaleaza cu o reducere a cererii de dolari, semn ca marile banci centrale asiatice sunt interesate sa isi diversifice plasamentele, in detrimentul monedei americane.
Sa nu uitam avertismentul de la jumatatea lunii trecute al unui oficial chinez care atragea atentia asupra necesitatii diversificarii rezervei valutare a celui mai mare debitor al Americii, China.
Pe de alta parte, investitorii asteapta o noua reducere de catre Rezerva Federala americana a dobanzii sale de politica monetara, masura necesara atat pentru a redresa sistemul bancar al SUA, dupa recenta criza declansata de fondurile ipotecare americane cu grad de risc ridicat (asa-numitele "subprime"), dar si de perspectivele intrarii in recesiune a economiei.
Paritatea dintre moneda unica si cea nipona a fluctuat pe parcursul saptamanii intre 158,72, valoarea atinsa la inceputul ei, si 163,96 yeni. Evolutia paritatii a fost influentata pe de-o parte de decizia Bancii Centrale a Japoniei de a mentine dobanda la 0,5%/an, dar si de speculatorii "carry trade", care au reinceput sa cumpere monede cu dobanzi scazute, odata cu limitarea sentimentelor de aversiune fata de risc.
Dupa ce a urcat in data de 9 noiembrie pana la un maxim de 836 dolari pe London Bullion Exchange si la 845,58 dolari pe New York Mercantile Exchange, pentru livrarile facute in decembrie, foarte aproape de maximul istoric de 850 dolari atins in 21 ianuarie 1980, saptamana trecuta metalul galben a inregistrat o scadere de proportii, investitorii hotarand ca este momentul sa isi marcheze profiturile.
Astfel, vinerea trecuta, uncia a scazut la Londra la fixingul de seara la 789,75 dolari, iar la New York, pentru livrarile luna viitoare, la 784,80 dolari.
Analistii considera ca pretul unciei de metal galben va continua sa cunoasca noi corectii, ca urmare a ieftinirii petrolului si a marcarii profiturilor. Insa o schimbare a evolutiei pretului la titei si revenirea pe un trend crescator al euro, care ar putea urca spre 1,50 dolari, va avea ca efect o marire a cererii de metal galben, implicit o majorare a preturilor.
Cererea mondiala de aur a crescut cu 19% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand 947,2 tone, a anuntat World Gold Council (WGC).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.