CE BEM, CE MANCAM Conservantul benzoat de sodiu, E 211, a fost incrimiat de curand pentru modificari la nivelul AND-ului, dar si pentru alte efecte nocive asu­pra sanatatii. Cu toate acestea, producatorul acestui sos continua sa il foloseasca. Hellmanna€™s "sos din pul­pa de tomate" es­te realizat in ma­re par­te din ingredien­te naturale. Totusi, pro­du­ca­to­rul nu s-a putut abtine si a adau­gat si cativa aditivi ali­men­tari, unii dintre ei din ca­te­goria celor nocivi. Lista de in­grediente specifica ur­ma­toa­rele ingrediente: "Pulpa de to­ma­te (63%), za­har, apa, otet, ami­don de po­rumb, sare, cea­pa uscata, con­dimente (ustu­roi uscat, frunze de dafin, cui­soa­re), acidifiant (acid tartric E 353), conservanti (benzoat de sodiu E 211, acid sorbic E 200)". La 100 g produs veti acumula o valoare energica de 112.40 kcal(471.00kj), proteine 1,3g, glucide 26,8g, lipide 0g.   ANALIZA. Desi to­ma­tele sunt o sursa pretioasa de macro si micronutrienti, produsul obtinut din acestea nu mai are aceleasi calitati, fiind chiar dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutritional datorita excesului de glucide rafinate adau­ga­te (zaharoza), cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, specialistul nostru, profesorul Gheorghe Men­cinicopschi, atrage aten­tia ca produsul este o sursa importanta de sare ascunsa. Conservabilitatea produsului este asigurata si prin adaosul de conservanti chimici de sinteza - E 211 si E 200. Acesti aditivi alimentari sunt cu un potential alergen ridicat, mai ales pentru copii. Pro­dusul nu are densitate energetica ridicata.  CONCLUZII.Produsul nu este indicat copiilor, fe­meilor insarcinate si care alap­teaza, hipertensivilor, renalilor, persoanelor sensibile la aditivii alimentari utilizati. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.  cristina.calin@jurnalul.ro