Centrul orasului este patrimoniu cultural UNESCO
Este una dintre singurele cetati locuite din sud-estul EuropeiSighisoara este situata aproximativ in centrul Romaniei, in sudul judetului Mures, fiind legata rutier de Europa prin drumul european
Centrul orasului este patrimoniu cultural UNESCO
Este una dintre singurele cetati locuite din sud-estul EuropeiSighisoara este situata aproximativ in centrul Romaniei, in sudul judetului Mures, fiind legata rutier de Europa prin drumul european E60. Este un oras superb care adaposteste o istorie de mii de ani, un oras unde convietuiesc in armonie mai multe nationalitati. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei". Orasul si cetatea au fost intemeiate in Evul Mediu. Cetatea Sighisoara este considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din sud-estul Europei.
In trecut, Sighisoara a trait din mestesugarie si din comert. Mestesugaria era bine organizata in bresle care aveau si indatorirea de aparare a orasului. Fiecare breasla era responsabila pentru un turn de aparare care era intretinut si aparat de ea.
Centrul istoric al orasului este foarte bine mentinut, iar cetatea medievala este una dintre singurele cetati locuite din sud-estul Europei.
Turnurile breslelor de aparare, ca de altfel si casele medievale vechi de cateva sute de ani reprezinta obiectivele turistice din Sighisoara care atrag anual un numar mare de vizitatori romani si straini dornici sa gaseasca atmosfera medievala.Turnul cu Ceas este simbolul orasuluiTurnul cu Ceas este principalul punct de interes al cetatii si reprezinta simbolul orasului. A fost construit pentru a apara poarta principala a cetatii. A primit aceasta denumire datorita ceasului cu figurine, unic in Romania, aflat la etajul al patrulea. Turnul prezinta cinci niveluri, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.
Pe fatada dinspre oras, nisa cuprinde in partea de jos un tobosar care bate sferturile de ora. Alaturi se afla o figurina enigmatica a unui barbat, cu parul lung, care avea probabil in maini biciul si securea, si care reprezinta imaginea calaului. In partea superioara se regasesc 7 papusi asezate pe un disc rotativ, care reprezinta zilele saptamanii. La ora 12, odata cu ultima bataie a ceasului, figurina zilei trecute se deplaseaza, facand loc figurinei zilei care incepe.
Acoperisul, care are o inaltime de 34 metri, a fost distrus in urma unui mare incendiu in anul 1676, dar a fost refacut un an mai tarziu. Acoperisul se incheie cu un mic glob de aur, deasupra caruia se afla un stalp meteorologic. In varful acestui stalp se afla un cocos care se roteste in bataia vantului. Astazi, acest turn adaposteste Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara, cu colectia de arheologie, farmacie, mobilier, unelte si produse ale breslelor, orologerie, etnografie, toate oglindind istoria cetatii.
La etajul al IV-lea se afla mecanismul ceasului din turn. Are doua cadrane cu diametrul de 2,4 metri asezate pe fatadele turnului dinspre cetate si dinspre Orasul de jos.
Alaturi de cadrane se afla niste nise inalte de 2,4 metri si late de 1,8 metri unde se afla figurinele care simbolizeaza zilele saptamanii. Figurinele sunt sculpturi inalte de 0,8 metri. Nisa dinspre cetate are la baza Zeita Pacii, cu o ramura de maslin in mana. In dreapta, un tobosar cu camasa albastra marcheaza orele fixe. Deasupra lor se afla Zeita Dreptatii, cu o balanta in mana, si Zeita Justitiei, legata la ochi si cu sabia ridicata. De o parte si de alta, doua figurine reprezentate ca doi ingerasi vestesc ziua si noaptea. Ziua are o lumina in mana, si o inima aprinsa pe cap, in timp ce noaptea poarta in ambele maini cate o torta.Rezervatia naturala BreiteOrasul Sighisoara este unic in Europa pentru cetatea medievala locuita, dar si pentru patrimoniul natural din jurul orasului; a captat foarte repede atentia unor oameni de stiinta de reputatie nationala si internationala, precum si a multor institutii si organizatii guvernamentale si nonguvernamentale din Romania si strainatate.
Acest lucru nu este o coincidenta: langa orasul Sighisoara se afla un monument cultural-natural care este unicat in aceasta parte a Europei, un loc care reprezinta o atractie speciala pentru vizitatori din alte tari europene si chiar de pe alte continente: Rezervatia "Stejarii multiseculari de la Breite", unde se afla cea mai mare colectie de stejari multiseculari din Europa Centrala si de Est.
Unicitatea platoului este data de prezenta unui numar mare de stejari multiseculari. Padurea-parc de pe platoul Breite este, de departe, cea mai mare din regiunea saxona. Aici au fost localizati 639 de arbori multiseculari. Stejarii nu reprezinta insa singura comoara naturala a platoului. In total 115 specii de vertebrate, majoritatea protejate de lege, si alte zeci de specii de nevertebrate au fost identificate aici.Biserica din DealEste unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetatii si este considerat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din tara noastra.
Dealul pe care se afla biserica a constituit un punct de refugiu pe care, probabil, localnicii l-au intarit pentru caz de pericol. Constructia acestei biserici a inceput in anul 1345 si a continuat cu intermitente pana in 1525. In anul 1429 biserica tip bazilica a fost reamenajata in biserica tip hala. Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania, aflata dedesubtul corului, si care contine morminte din secolele XVI-XVIII.InfoIn acest oras, a fost confectionata si instalata o copie a “Statuii Lupoaicei” , simbolul latinitatii poporului roman.Centrul orasului medieval Sighisoara este listat din anul 1999 in patrimoniul cultural mondial UNESCO, fiind protejat ca atare.Targul National de Turism, desfasurat in perioada 18-21 octombrie la Bucuresti, a fost un adevarat succes pentru Asociatia Turistica Sighisoara.Sistemul defensiv era compus dintr-un zid lung de 930 m, 14 turnuri de aparare si 5 bastioane de artilerie. Din el se mai pastreaza pana azi 9 turnuri, 2 bastioane si o parte din zidul de incinta.Scara acoperita a fost construita in anul 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis. In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte.In Casa Vlad Dracul se presupune ca s-a stabilit, intre anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.