Liderul PC, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca il da in judecata pe presedintele UDMR Marko Bela (foto) "pentru ofense repetate aduse romanilor si pentru instigare la atitudini agresive fata de romanii din Ardeal".

Dan Voiculescu afirma ca manifestarea UDMR de la Targu-Mures "are toate caracteristicile unei actiuni impotriva ordinii constitutionale, situatia reglata clar de Codul Penal in articolul 166". "Solicitarea transformarii limbii maghiare in limba oficiala, revendicarile de autonomie teritoriala si compararea Ardealului cu regiuni recunoscute pentru intensele probleme etnice, intonarea imnului Ungariei, punerea Ardealului «la traista» chiar si cu conotatiile simbolice ale gestului, toate acestea sunt suficiente argumente pentru o actiune in instanta impotriva conducerii UDMR", a spus liderul PC. El a mai spus ca este "mai mult decat o actiune in instanta, fiind o incercare de a obtine printr-un verdict al justitiei delimitarea intre national si sovinism, intre solicitarea drepturilor legitime si manifestarile extremiste, intre actiune pasnica si instigare la agresiune".


SANCTIUNI. Presedintele PC a amintit ca nu este prima data cand Marko Bela si colegii sai recurg la declaratii care "in orice alta tara normala ar fi fost sanctionate de lege". "Daca acum, cand miza este data de alegerile pentru Parlamentul European, UDMR recurge la astfel de gesturi si declaratii, ma intreb ce se va intampla in anul 2008, cand vom avea alegeri locale si generale. In campaniile urmatoare, instigarea la agresiune simbolica s-ar putea transforma in instigare la violenta fizica. Ar trebui sa ne aducem aminte ca de multe ori dramele colective au izbucnit de la declaratiile inflamatorii ale unor indivizi", a adaugat Dan Voiculescu. "UDMR nu prin incalcarea Constitutiei vrea sa-si obtina dezideratele, ci prin modificarea Constitutiei si a legilor. Domnul Dan Voiculescu nu intelege cum functioneaza viata politica, pentru ca altfel ar sti ca partidele pot propune modificari legislative. Noi, pentru tot ce am vrut sa obtinem, am actionat pe cai constitutionale si legale", a reactionat Marko Bela.