Masurile de securitate luate in tandem de romani si bulgari au fost insuficiente pentru a evita scandalurile, ziaristii cazind victime colaterale in razboiul balcanic.

Fara miza prea mare in teren, meciul Bulgaria-Romania a avut parte de adrenalina in tribune. Cu putin timp inainte de pauza, suporterii romani au aprins torte pe care le-au aruncat la pachet cu petardele la vecinii bulgari de peste gardul de protectie. A inceput un meci ping-pong, cu fortele de ordine pe post de fileu, ultrasii de la nord de Dunare fortind chiar sa escaladeze gardul. Au fost potoliti de fortele de ordine imediat dupa fluierul pauzei, care au intrat in forta in peluza romanilor pentru a confisca tortele. Ca urmare a acestui fapt, mai multi suporteri romani au fost raniti usor, ei fiind scosi pe brate in afara stadionului, de unde au fost preluati de o ambulanta. „In oras, inainte de meci, nu au fost incidente. Un cetatean roman este arestat pentru ultraj pentru ca a patruns cu torte pe stadion si a lovit un politist bulgar, care acum se afla in spital. Probabil ca pina la urma el va fi eliberat", a declarat simbata, pentru Realitatea TV, Aurel Georgescu, atasatul de interne al Ambasadei de la Sofia. Fanii romani au declarat ca toate incidentele au fost provocate de bulgari, care au scandat „Tiganii! Tiganii!" in timpul intonarii imnului nostru, solicitind autoritatilor sa ia o pozitie oficiala fata de aceasta „batjocura".

Nucleul dur al galeriei care a sustinut Romania a fost format din dinamovisti, care au fost haituiti in urma cu citiva ani de omologii lor bulgari, la un meci de Cupa UEFA disputat tot la Sofia. Porniti cu obiectiv clar scandalul, ei nu au suportat sa fie filmati pe traseu, astfel ca si-au facut incalzirea cu jurnalistii romani linga o benzinarie din orasul Ruse. Mai intii, dinamovistii au atacat echipa Antenei 1, lovindu-l dur pe un cameraman, dupa care au mutat pe PRO TV, taind unul dintre cauciucurile masinii cu care echipa postului din Pache Protopopescu facuse deplasarea la meci. La aproximativ 85 de kilometri de Sofia, coloana in care se afla autocarul cu suporteri dinamovisti a provocat un accident in lant. In fata autocarului se afla o masina a politiei bulgare, care s-a angajat intr-o depasire, fiind urmata de toata coloana de masini romanesti. De pe sens opus veneau insa mai multe vehicule, primul frinind brusc si intrind intr-un sant, iar urmatoarele trei ciocnindu-se intre ele.

UEFA va sanctiona cu siguranta ambele federatii pentru incidentele de la Sofia, bulgarii riscind chiar sa joace in viitoare preliminarii cu portile inchise deoarece au organizat defectuos meciul, permitind romanilor sa introduca torte si petarde in incinta stadionului. (Viorel Dobran)

Tricolorii, „murati" spre Euro 2008 Jucatorii au pus infringerea de la Sofia pe seama lipsei de motivatie si se pregatesc sa sarbatoreasca alaturi de suporteri, miercuri, in meciul cu Albania.

Clara pentru Romania, situatia din grupa G de calificare la Euro 2008 s-a limpezit si pentru bulgari. Chiar daca i-au invins cu 1-0 pe tricolori, vecinii de la sud de Dunare au ramas doar cu razbunarea, intrucit, la citeva ore de la incheierea partidei de la Sofia, Olanda si-a asigurat calificarea matematica la turneul final, dupa 1-0 pe teren propriu cu Luxemburg. Palida consolare pentru ratarea calificarii, victoria bulgarilor i-a dat puterea selectionerului Dimitar Penev sa recunoasca superioritatea echipei careia, totusi, i-a luat patru puncte din sase. „Inca de la inceput, cele mai mari sanse de calificare din aceasta grupa le-au avut Olanda si Romania. Ma bucur pentru Romania ca are succes deplin si va merge la Euro. Trebuie sa facem o analiza a evolutiilor noastre de pina acum. Cred ca ratarea calificarii nu este atit de amara. Avem o echipa unita, dar in orice joc putem avea parte si de bine, si de rau", a declarat selectionerul Bulgariei.

Pe linga orgoliu, infringerea tricolorilor ii afecteaza in perspectiva tragerii la sorti a turneului final din Austria si Elvetia, unde nu mai au sanse sa faca parte din a doua urna valorica, dar si a preliminariilor Campionatului Mondial din 2010, cind nu vor mai fi capi de serie. „Toata lumea si-a dorit sa fim calificati, iar acum cind acest lucru s-a realizat trebuie sa sarbatorim. Important e ca sintem acolo si ca mergem dupa atitia ani de chin la Euro", a incercat mijlocasul Florentin Petre sa atenueze dezamagirea tricolorilor pentru infringerea din Bulgaria, pusa, in acceptiunea generala, pe seama lipsei de concentrare. „La Euro 2008 cred ca va fi altceva, vom avea un alt joc. Cu Bulgaria am controlat jocul, dar ei au intrat mai motivati si s-a vazut si relaxarea noastra. Si eu voiam sa terminam neinvinsi aceasta campanie, dar asta e. Trebuie sa batem Albania pentru a ramine pe primul loc", a intarit si presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu.

Cel mai suparat de esecul nationalei a fost insa Victor Piturca, pentru care lipsa de motivatie a tricolorilor se traduce prin incapacitatea de a gestiona o partida de un astfel de nivel. „A cistigat Bulgaria si o felicit pentru joc si pentru victoria obtinuta. Se pare ca noi nu am trecut peste momentul euforic de dupa calificare. Am intrat in teren deconectati, am primit un gol foarte repede si am ratat citeva ocazii importante de a marca. Daca la acest nivel nu reusim sa inscriem si nu reusim sa cistigam, nu este bine deloc, si pentru asta sint foarte suparat. Nu am avut motivatie. In ciuda acestui lucru nu inseamna ca fotbalistii au fost cu picioarele in nori", a explicat Piturca. Doar pentru statistica, simbata seara, Belarus a invins cu 4-2 pe terenul Albaniei, adversara tricolorilor de miercuri, cind nationala Romaniei va sarbatori calificarea impreuna cu suporterii in ultimul meci din preliminarii, dar si ultima intilnire care se disputa pe stadionul National din Complexul „Lia Manoliu", inainte de a fi demolat. (Florin Dobre)

Tortele