Partidul Democrat din provincie, care pledeaza pentru proclamarea independentei, a cistigat alegerile.

Presedintele Partidului Democrat din Kosovo, Hashim Thaci, fost lider al gherilei separatiste albaneze, a proclamat simbata seara victoria formatiunii pe care o conduce in fata a mii de simpatizanti entuziasti. „Multumesc tuturor celor care au contribuit la victoria noastra si la victoria Kosovo", a spus Thaci, care a promis ca in citeva saptamini Kosovo va fi independent. Potrivit ONG „Democratie in actiune", care a monitorizat alegerile, PDK a obtinut 35% din voturi, in timp ce Liga Democratica din Kosovo (LDK) a primit 23% din voturi. „Vremurile s-au schimbat in aceasta seara pentru Kosovo. Incepe o noua era. Cetatenii din Kosovo au trimis lumii un mesaj - ca este o tara democratica, pregatita sa se alature familiei europene", le-a spus Thaci sustinatorilor sai. El este noul premier, dupa ce fostul sef al guvernului Agim Ceku a renuntat sa mai candideze.

Sirbii si albanezii kosovari negociaza statutul provinciei Kosovo, locuita in proportie de peste 90% de etnici albanezi si administrata de ONU de la incheierea conflictului din 1998-1999 dintre sirbi si gherila separatista. Cele doua parti se vor intilni din nou, miine, la Bruxelles, dupa trei runde de negocieri fara rezultate. Negocierile trebuie sa se incheie la 10 decembrie, iar kosovarii au anuntat ca in caz de esec isi vor proclama unilateral independenta. „Imediat dupa 10 decembrie vom lua decizii pentru Kosovo in calitate de tara independenta si suverana", a declarat Hashim Thaci (39 de ani).

Cei aproximativ 100.000 de sirbi din Kosovo au boicotat scrutinul de simbata, raspunzind apelului Belgradului de a nu merge la vot. „Sirbii nu au votat pentru a nu legitima alegerile organizate de institutii provizorii", a explicat un purtator de cuvint al partidului premierului sirb Voislav Kostunita. Locuinta unui parlamentar sirb din Kosovo, Stojanka Petkovici, din partidul G17 Plus, a fost atacata cu cocteiluri Molotov de persoane necunoscute. Ea spune ca atacul ar fi opera sirbilor, pentru ca albanezii nu fac asa ceva. „Persecutarea mea ca politician a inceput cind am candidat din partea G17 Plus, deoarece vreau sa lupt contra coruptiei si crimei", sustine Petkovici.

Scrutinul nu a fost marcat de incidente majore, dar participarea a fost de numai 45%. Parlamentul kosovar are 100 de locuri pentru albanezi si 20 pentru minoritati. Alegerile au fost monitorizate de 150 de observatori ai Consiliului Europei si de 25.000 de observatori locali, fiind desfasurati 7.000 de politisti si 500 de soldati.