Magistratii Tribunalului Iasi vor judeca, in perioada urmatoare, recursul inaintat de Marian Russo, in vederea obtinerii personalitatii juridice pentru Asociatia Comunitatea Moldovenilor din Romania - Originari din Republica Moldova (CMR - ORM), dupa ce, la data de 15 noiembrie 2007, Judecatoria Pascani a respins cererea de infiintare a acesteia.
Reamintim ca in prima jumatate a acestui an, instanta de la Tribunalul Iasi a respins cererea de inregistrare venita din partea altei asociatii, intitulata Comunitatea Moldovenilor din Romania (CMR), prin decizia civila nr. 635 din 4 aprilie 2007, dar reprezentata de aceeasi persoana ca si acum, acelasi Marian Russo. Trebuie subliniat scandalul declansat la inceputul acestui an de intentiile lui Russo, cand demersurile sale privind obtinerea personalitatii juridice a asociatiei in cauza au fost atacate de Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, dupa ce Judecatoria aprobase cererea de infiintare.
Teorie stalinista
In editia din 24 februarie 2007, cotidianul ZIUA publica un articol in care era specificat ca actiunea este o diversiune ce "vine sa intareasca teoria stalinista a existentei unui popor moldovenesc, fiind plasata intr-un moment in care Romania este supusa unui atac concertat - intern si extern. Practic, daca <<etnicii moldoveni>> se inmultesc cu ajutorul serviciilor secrete anti-NATO si anti-Romania, in curand acestia ar putea cere unirea Moldovei cu <<patria-mama>> - Republica Moldova". Marian Russo are 20 de ani si a fost lider al Aliantei Socialiste din Iasi. In luna februarie a acestui an, Russo afirma ca din punctul sau de vedere, moldovenii sunt o minoritate etnica, argumentand ca au o limba cu neologisme si alte obiceiuri, o afirmatie ce poate fi considerata absurda. Fata de starea actuala a relatiilor romano-moldovenesti, demersurile si, mai ales, insistenta lui Marian Russo pot capata o semnificatie cel putin interesanta.
Ovidiu NEMTANU - ZIUA de Iasi